Efter succén med Episode IV: A New Hope fanns en stor efterfrågan på mer Star Wars. Den amerikanska tv-kanalen CBS föreslog att göra ett långt specialprogram i form av en varieté med skådespelarna från filmen tillsammans med några av dåtidens stora stjärnor. The Star Wars Holiday Special skulle bli ett program som höll uppe intresset för Star Wars till nästa biofilm hade premiär. Produktionen plågades dock av många besvär, och varken George Lucas eller Lucasfilm kunde övervaka produktionen på grund av sitt arbete med kommande biofilmer. 

Showen togs inte emot väl av vare sig kritiker eller publik och visades bara en gång i ett mycket fåtal länder. Programmet har därefter aldrig släppts officiellt i sin helhet. Det animerade segmentet – där prisjägaren Boba Fett dyker upp för allra första gången – släpptes dock 2021 på strömningstjänsten Disney+. För den svenska publiken visades programmet på TV2 i en något nerklippt form då de mest amerikanska skämten tagits bort. Det fick då den underfundiga titeln Stjärnornas krig - och fred

I The Star Wars Holiday Special är Han Solo och Chewbacca på väg till wookieernas hemplanet Kashyyyk för att fira livsdagen, men de blir snart jagade av Imperiets stjärnjagare. Samtidigt på Kashyyyk så förbereder sig Chewbaccas familj – bestående av hans fru Malla, far Itchy, och son Lumpy – inför firandet och festligheterna. Men även där gör sig Imperiets närvaro påmind. 

 

Filminformation

Originaltitel:
The Star Wars Holiday Special

Svensk titel:
Stjärnornas krig - och fred

Premiär:
17 november 1978 (USA, CBS)
31 maj 1979 (Sverige, TV2)

Längd:
98 minuter (USA)
87 minuter (Sverige)

Produktionsbolag:
Smith-Hemion Productions
Twentieth Century-Fox Television
Nelvana Limited (den animerade segmentet The Story of the Faithful Wookiee)

VOD:
2 april 2021 (USA, Disney+, enbart segmentet The Story of the Faithful Wookiee)
18 juni 2021 (Sverige, Disney+, enbart segmentet The Story of the Faithful Wookiee)

 

Övrigt

Rollista för The Star Wars Holiday Special