Stämningen på Celebration är alltid på topp, men det är inte utan att man känner en viss lättnad att det är över. Det är slitsamt att spendera så mycket tid med så mycket köande bland så många människor. 

I år tycker jag mig uppleva en oväntad stor trötthet bland besökarna. Mässan har inte riktigt levererat på det sätt vi velat. Nog har det visats och berättats en hel del nyheter. Men årets upplaga har känts oväntad smal. Autografgästerna har uteslutande hämtats från originaltrilogin. The Force Awakens, som efter sina succésiffror borde vara mer aktuell än någonsin och intressant att göra djupdyk i, lyser med sin frånvaro. Det är bekymmersamt även för en mässbesökar att man inte visat upp Rogue One-trailern för världen utanför. Vi vill ju se den igen och diskutera den med er. 

Jämfört med den förra europeiska mässan för tre år sedan är det ett steg framåt. Amerikanska företag har en större närvaro, däribland Lucasfilm och ILM. Men jag saknar skärpan och fokuset som jag upplevde i Anaheim förra året. 

Dagen bjöd på två riktigt stora paneler.

Den första av dessa var Carrie Fisher. Och vad ska man säga om henne annat än att hon är Carrie Fisher? När hon intervjuas av Warwick Davis är hon stundtals disträ och väldigt aningslös om vad som frågas. Hon gör det redan tidigt tydligt att hon inte har någon koll alls på vad hon får säga om de nya filmerna (inklusive The Force Awakens) och att det därför inte finns någon anledning att prata om de filmerna. Men även om det hade varit kul med någon anekdot från inspelningen av de nya filmerna så blir panelen inte händelselös.

Carrie Fisher har ingen självcensurering överhuvudtaget. Vad som helst kan hända när hon får en mikrofon. Mycket fokus läggs på hennes hund Gary Fisher som tycks ha en aptit för ewoker. Bäst för Warwick Davis att akta sig! De två skådespelarna återskapar en klassisk scen från Jedins Återkomst där Leia möter Wicket för första gången. De gjorde samma sak (exakt samma scen) på Celebration i Essen men konceptet går ut på att spela upp scenen spontant utan manus. Det går inte att förutspå resultatet. Särskilt inte när en ewokätande hund springer lös och får påtaglig aptit för Warwick Davis.

Jag ska även passa på att nämna att ett av mässans allra finaste ögonblick ägde rum strax innan panelen med Carrie Fisher när uppvärmaren Mark Daniel drog upp alla i publiken som var utklädda till kvinnliga Star Wars-karaktärer. En fin och värdig hyllning.

Senare under dagen är det dags för mässans allra sista panel. Story Groups Pablo Hidalgo stod värd för Future Filmmaker Discussion som bjöd in kommande Star Wars-filmernas nyckelpersoner Kathleen Kennedy, Kiri Hard, Rian Johnson (Episod VIII) samt regissörsduon Christopher Miller och Phil Lord (Han Solo-filmen).

Även om vi redan på förhand förstod att vi inte skulle få något världsomvälvande (med 1,5 år kvar till premiären av Episod VIII var både en trailer och poster helt uteslutet) så bjöd panelen på oväntat mycket information.

Rian Johnson började sitt arbete med Episod VIII medan Episod VII fortfarande var i produktion. Han spenderade sex veckor vid Lucasfilms högkvarter i San Fransisco där han skrev handlingen till filmen samtidigt som han granskade hur produktionen av Episod VII fortlöpte.

Några filmer som inspirerat Rian Johnson inför Episod VIII och som han uppmanade produktionen att titta på var Sanbiki no Samurai (1964), Blodig gryning (1949) och Bron över floden Kwai (1957).

Han berättade även att de har filmat på Michael Skellig och att för första gången någonsin kommer en Star Wars-film börja precis där den föregående filmen slutade. Den första filmen var en otrolig äventyrsexplosion. Episod VIII kommer att göra djupare dyk ner i karaktärerna som kommer ställas inför utmaningar.

Det är svårt att sia om Episod VIII så här långt i förväg. Men Rian Johnson inger ett stort förtroende.

Chris Miller och Phil Lord hade dessvärre inte så mycket att säga. Produktionen av deras Han Solo-film påbörjas inte förrän i januari. Det är helt klart förståeligt att de inte kan berätta så mycket i detta tidiga skede.

För första gången avslöjades dock officiellt (den sämst bevarade hemligheten) att Alden Ehrenreich har fått rollen som den unge Han Solo. Han var även på plats. Det är svårt att bedöma hur bra en skådespelare är utifrån att bara sett denne i några få minuter. Miller och Lord berättade dock att 3000 skådespelare gjorde audition för rollen. Det skulle väl vara konstigt om han i så fall visar sig vara en dålig skådespelare. En rolig anekdot var att Ehrenreich var den allra första som gjorde audition.

Även John Boyega, Carrie Fisher och Mark Hamill tog plats på scenen under panelen.


Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com