Entertainment Weeklyär i full färd med att släppa sina Rogue One-reportage. Hittills har vi inte känt till så mycket om de olika rollerna som den multikulturella skådespelarensemblen ska gestalta. Men nu är det slut på det. Nu har man släppt bilder och information om (nästan) alla de stora namnen i filmen.

 

Jyn Erso (Felicity Jones)

En gatusmart brottsling som har klarat sig själv sedan hon var 15 år, kan slåss och har kunskap om den undre världen som rebellalliansen desperat behöver. "Hon har gjort många dåliga saker," säger Kathleen Kennedy, Lucasfilms VD och producent för Rogue One. "Hon har gripits [av rebellerna] och erbjuds att chans att göra nytta. Och genom att vara till nytta kanske hon får sitt straff sänkt... Hon är en riktig överlevare. Hon blir ett slags Jeanne d'Arc i berättelsen."

 

Kapten Cassian Andor (Diego Luna)

Andor är rebellernas underrättelseofficer som följer reglerna till punkt och pricka, och tas in för att lugna ner den våldsamma Erso, men han är ingen tråkmåns. Han är engagerad, lugn och praktisk, och har deltagit i en hel del strider. "Han förmedlar rätt mycket erfarenhet och verkligheten i att göra det här varje dag för att försöka klura ut hur man står emot Imperiet effektivt och intelligent," säger Kiri Hart, Lucasfilms chef för berättelseutveckling. "Det är inte enkelt."

 

Chirrut Imwe (Donnie Yen)

Uttalas chi-RUT. Han är ingen jediriddaren, men hängiven till deras sätt och har använt sin andlighet för att bemästra sin blindhet och bli en formidabel krigare. "Chirrut kan kategoriseras som en krigarmunk," säger Kennedy. "Han tror väldigt mycket på allt som jediriddarna stod för." Han upprätthåller den tron även om jediriddarna inte längre finns där för att beskydda galaxen. Som regissören Gareth Edwards säger: "Den här idén om att magiska varelser ska komma och rädda oss försvinner allt mer, och det är upp till vanliga människor att ställa sig upp för att sätta stopp för ondskan som försöker dominera världen."

 

Baze Malbus (Jian Wen)

Tungt rustad föredrar Baze ett strålvapen framför konstiga religioner och uråldriga vapen, men är hängiven åt att beskydda hans vän Chirrut till varje pris. "Han förstår varför Chirrut är så andligt centrerad, men han stöder det nödvändigtvis inte," säger Kennedy. Baze instämmer om det här med Kraften bara för att "det är vad hans vän tror djupt på," fyller hon i. Tänk på dem lite som en galaktisk version av Don Quijote och Sancho Panza.

 

Bodhi Rook (Riz Ahmed)

Bodhi är rebellgruppens ledarpilot. Han tenderar till att vara hetlevrat, men all motsträvighet överskuggas av hans skicklighet i luften — och i rymden. "Han flyger mycket last, ett av hans huvudjobb," säger Kennedy. "Och han tenderar till att bli lite spänd, lite våldsam, men alla i grupp litar verkligen på hans tekniska begåvning."

 

K-2S0 (Alan Tudyk)

Den här stora, kraftfulla säkerhetsdroiden beskrivs av Edwards som "antitesen till C-3PO." Med andra ord är han tuff, självsäker, inte särskilt intresserad av mänskliga/cybernetiska relationer, och den fullständiga motsatsen till den neurotiska orosspridaren. "Kaytoo är lite som Chewbaccas personlighet i en droidkropp," säger Edwards. Han behöver inte bry sig ett skit om vad du tycker. Han kontrollerar inte sig själv innan han säger och gör något. Han säger bara sanningen." Precis som Jyn söker även han efter gottgörelse för saker han gjort fel. Droider kan också känna ånger.

 

Galen Erso (Mads Mikkelsen)

Jyns bortstötta fader är som den galaktiska version av atompinojären J. Robert Oppenheimer, med domedagskunskap som eftersöks av både Imperiet och rebellerna. "Han är en av de personerna som har insikt i vissa aspekter av hur universum fungerar," säger Hart. Var har Galen varit om Jyn har fått klara sig själva under flera år? "Omständigheterna kring hur familjen hamnade i den situationen den är i, är något vi troligen inte vill dela med oss av just nu," säger Hart. (Lucasfilm avslöjar inte heller hans bild än.)

 

Byråchef Orson Krennic (Ben Mendelsohn)

På den motstående sidan är den här skurken en ambitiös kejserlig byråkrat som tänker använda sin skvadron av dödssoldat för att pulverisera rebellupproren och upphöja sig själv i kejsarens hedrande — samtidigt som han förhoppningsvis undviker vreden från hans lakej Darth Vader. "Skurken är mycket mer skräckinjagande om han är riktigt smart, och riktigt effektiv," säger John Knoll, upphovsman till berättelsen och teknisk chef på Lucasfilm. "Det pågår mycket intrigerande inom Imperiet, med personer som konspirerar för att gå upp i rank och saboterar för varandra. Det finns inte mycket lojalitet där."

 

Saw Gerrera (Forest Whitaker)

Har tidigare setts i The Clone Wars. En rebellkämpe som i unga år använde gerillataktik för att bekämpade separatisternas armé som invaderade planeten Onderon.  "Se honom som en skadad veteran som leder ett gäng av extremistrebeller," säger Kathleen Kennedy. "Han är i utkanten av rebellalliansen. Till och med de är lite oroliga för honom."

 

En hel del karaktärer, och information om dem, att ta in. Entertainment Weeklys senaste nummer som är fyllt med Rogue One-material släpps på fredag och går förhoppningsvis att hitta i välsorterade tidningsaffärer i Sverige kort därefter. Rogue One har svensk premiär den 14 december 2016.