Förutom de nya episoderna i Star Wars-sagan så har Lucasfilm och Disney även påbörjat arbetet med flera fristående filmer som berättar helt nya historier. Idag utannonserade man de första namnen på de som kommer att leda arbetet med den första av dessa fristående filmer. Gareth Edwards kommer att regissera den första filmen som bygger på ett manuskript av Gary Whitta. Filmen beräknas få premiär 16 december 2016.

Gareth Edwards har tidigare arbetat med visuella effekter för diverse tv-serier innan han under senare år sadlade om för att bli regissör. Han slog igenom med filmen Monsters som han skrev, regisserade och filmade. Filmen fick tillräckligt mycket uppmärksamhet för att Hollywood skulle uppmärksamma honom. Just nu är han aktuell som regissören bakom den nya Godzilla-filmen.

"Ända sedan jag såg Star Wars viste jag exakt vad jag ville göra resten av mitt liv - gå med i rebellalliansen! Jag kunde inte vara mer ivrig eller hedrad att få genomföra detta uppdrag tillsammans med Lucasfilm," sa Edwards.

Gary Whitta har tidigare skrivit manuskripten till filmer som The Book of Eli och After Earth, och har dessutom skrivit delar av Telltale Games spel baserat på The Walking Dead. Han har även en etablerad karriär som bl.a. journalist.

"Från den stund jag först såg den första Star Wars-filmen som ett storögt barn var Star Wars den mest påtagliga inspirationskällan för min fantasi och för min karriär som skribent", sa Whitta. "Det är väldigt speciellt för mig, så att ha givits möjligheten att få bidra till dess pågående arv, speciellt i samarbete med en sådan begåvad filmskapare som Gareth, är bokstavligt talat en dröm som blivit sann. Jag nyper fortfarande mig själv i armen."