Förutom produktionen av Star Wars: Episod VII - The Force Awakens arbetas det även med flera spinoff-filmer som utforskar karaktärer och händelser utanför grundhistorien i Star Wars-sagan. Den första spinoff filmen har fått titeln Rogue One.

Filmen regisseras av Gareth Edwards (Monsters, Godzilla) och skriven av Chris Weitz (Cinderella About a Boy, Antz). Ingenstans i pressmeddelandet, som skickades ut efter en aktiemöte i San Francisco, står det något om Gary Whitta (The Book of Eli, After Earth) som nyligen meddelat att han var färdig i sin roll som manusförfattare för filmen. Idén till berättelsen i Rogue One kommer från John Knoll, som förutom att vara chef för Industrial Light & Magic även sedan tidigare är välkänd i Star Wars-sammanhang tack vare sin roll som ansvarig för de visuella effekterna i prequeltrilogin. Han kommer att verka som exekutiv producent tillsammans med Simon Emanuel (The Dark Knight Rises, Fast & Furious 6) och Jason McGatlin (Tintin äventyr: Enhörningens hemlighet, Världarnas krig). Kathleen Kennedy och Tony To (Band of Brothers, The Pacific) kommer att producera filmen, medan John Swartz (The Force Awakens) är medproducent.

Den första skådespelerskan som är klar för filmens ensemble är Felicity Jones som så sent som för några veckor sedan var Oscar-nominerad för hennes roll i The Theory of Everything.

Filmen börjar spelas in i sommar och beräknas ha premiär 16 december 2016