i december, lagom till premiären at Star Wars:The Last Jedi publicerade Lucasfilm i enlighet med god tradition en bok med koncept-bilder från filmproduktionen. The Art of Star Wars: The Last Jedi, vi tar en titt på den här och i Rebellradion #84.

Boken är sammanställd av Phil Szostack och innehåller texter av filmens regissör, Rian Johnson och en handfull av koncept-konstnärer från Lucasfilms Art Department. Boken innehåller  en hel del intressant text i form av förord av Rian Johnson och han kommenterar även bilder och teman i filmen vilket ger boken ett värde även för er som är mer intresserade av hur själva produktionen av filmen gick till. I brist på en riktigt 'Making of'-bok så kan det här kanske tillfredsställa den nyfikenheten något.


Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com

Några av saker vi fastnade för lite extra är det faktum att George Lucas var inblandad i produktionen i början, betydligt mer än vad vi kanske trott förut. Det finns konceptbilder här som George både beställt och godkänt med sin 'Fabulouso'-stämpel! Allt enligt Lucasfilmveteranen Doug Chiang som även han bidragit med många bilder och kommentarer.

Sammanfattningsvis kan vi bara konstatera att det här är en maffig bok, väl värd de ca 250 kr du får ge för den. Innehållet känns kanske inte lika brett som de tidgare böckerna, många bilder är färdiga koncept som faktiskt tog sig in i filmen och inte så mycket från hjärnstorm-möten tidigt i produktionen. Det sätter vi på minuskontot, men på det hela taget är boken väl värd att köpa.