Solo: A Star Wars Story är den andra fristående Star Wars-filmen utan kopplingar till Skywalker-sagan. Idén till att göra filmen kom från George Lucas redan innan han sålde Lucasfilm till Disney. Lucas lockade tillbaka Lawrence Kasdan – medmanusförfattare till Rymdimperiet slår tillbaka och Jedins återkomst – för att skriva manuset till filmen. När Lawrence Kasdan även blev involverad i manuset till The Force Awakens lämnade han över författarskapet till sin son Jon Kasdan till dess han skulle återvända.

Filmen regisserades ursprungligen av Christopher Miller och Phil Lord, men den 21 juni 2017 utannonserades att regissörerna hade lämnat uppdraget mitt under pågående inspelning p.g.a. kreativa meningsskiljaktigheter med producenterna. En dag senare utannonserades att Oscarsbelönade regissören Ron Howard – som både medverkat i Lucasfilms Sista natten med gänget och regisserat Willow – anlitats för att färdigställa filmen. På grund av regler i det amerikanska fackförbundet för regissörer fick därefter stora delar av filmen spelas in på nytt för att kunna tillerkänna Ron Howard som dess regissör. 

Genom en serie händelser i den mörka och kriminella undre världen möter Han Solo sin blivande andrepilot Chewbacca och träffar också på den ökände storspelaren Lando Calrissian. Det blir en resa som visar sig bli helt avgörande för en av galaxens mest osannolika hjältar.

 

Filminformation

Originaltitel:
Solo: A Star Wars Story

Arbetstitel:
Red Cup

Biljettsläpp:
4 maj 2018 (USA)
4 maj 2018 (Sverige)

Biopremiär:
25 maj 2018 (USA)
23 maj 2018 (Sverige)

Åldersgräns:
11 år

Längd:
135 minuter

Digital nedladdning:
14 september 2018 (USA)
22 september 2018 (Sverige)

DVD:
25 september 2018 (USA)
24 september 2018 (Sverige)

Blu-ray:
25 september 2018 (USA)
24 september 2018 (Sverige)

 

Övrigt

Rollista för Solo: A Star Wars Story