När Klonerna Anfaller hade premiär var det första gången en Star Wars-film fick premiär samma dag i USA och Sverige, 16 maj 2002. Den stora nyheten med Klonerna Anfaller var att den filmades helt digitalt, vilket ingen film av samma storlek gjorts tidigare. Den digitala tekniken gjorde det möjligt för en biobesökare att få se filmen exakt som George Lucas ämnat visa den, förutsatt att man såg filmen på en digital biograf.

I och med att Det Mörka Hotet fick kritik för sin massiva marknadsföring så slog man om helt till Klonerna Anfaller. Självfallet fanns det en ganska stor marknadsföring även här, men inte alls på samma sätt. Trots den betydligt mindre marknadsföringen så spelade faktiskt filmen in $30 141 417 den första dagen i USA. Faktum är att premiären av Klonerna Anfaller slog hårt på den amerikanska ekonomin då många personer skolkade från jobbet bara för att få se filmen på premiärdagen.

När Klonerna Anfaller tar vid så är det är hårda tider i galaxen. Det växande hotet från separatisterna gör att Republiken diskuterar skapandet av en armé. Anakin Skywalker tar de första stegen mot en större värld, samtidigt som dem ondskefulla sithlorderna sätter sina planer i verket. Ett krig större än någon tidigare skådat bryter ut och kommer inte att lämna någon i galaxen oberörd.

 

Filminformation

Originaltitel:
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones

Svensk titel:
Star Wars: Episod II - Klonerna Anfaller

Arbetstitel:
Star Wars: Episode II - Jar Jar's Adventure

Biljettsläpp:
2002 (USA)
6 maj 2002 (Sverige)

Biopremiär:
16 maj 2002 (USA)
16 maj 2002 (Sverige)

Åldersgräns:
11 år

Längd:
143 minuter

VHS-premiär:
12 november 2002 (USA)
15 november 2002 (Sverige)

DVD-premiär:
12 november 2002 (USA)
15 november 2002 (Sverige)

Blu-ray-premiär:
16 september 2011 (USA)
12 september 2011 (Sverige)

 

Övrigt

Rollista för Star Wars: Episod II - Klonerna Anfaller
Öppningstexten från Star Wars: Episod II - Klonerna Anfaller