Året 2020 kommer att gå till historien. Idag – mer än någonsin – vill vi sprida den positivitet och glädje vi känner för Star Wars, och för att göra detta har vi instiftat Den svenska Star Wars-galan där vi ska lyfter fram och prisar de allra bästa och mest minnesvärda Star Wars-händelserna från året som gått. 

Här nedan följer ett sammandrag av galan där vi listar samtliga kategorier, med de tre nominerade inklusive vinnaren.

Vill du ha den fullständiga upplevelsen rekommenderar vi er att lyssna på galan som släpptes i form av ett avsnitt av vår podcast Rebellradion. Där följer även en liten diskussion kring varje vinnare mellan prisutdelningarna. Mer information om hur du lyssnar finns i länken ovan. En inbäddad spelare finns även i slutet av den här artikeln. 

Nu kör vi. Trevlig läsning!

 

Årets känslostorm

Kanske kom vi för de tuffa skeppen, men det som fått oss att stanna är hur Star Wars verkligen kan beröra. De nominerade till Årets känslostorm är...

VINNARE: Din Djarin tar av sig hjälmen, The Mandalorian “The Believer”

I två säsonger har vi hört om The Way och hur det är absolut förbjudet att ta av sig hjälmen inför en levande varelse, något Din Djarin har följt i årtionden utan att blinka. Men nu står plötsligt allt på spel och denna gång vinner hans kärlek till Grogu över alla principer. Aldrig har vi sett Din Djarin så skör. Aldrig har vi sett Din Djarin så stark.

Order 66, The Clone Wars “Shattered”

Genom hela The Clone Wars har vi vetat vilket mörker vi är på väg mot, kanske rentav önskat och hoppats att den HÄR gången kommer det bli annorlunda och allt lösa sig till det bättre. Men vår önskan var förstås hopplös och i avsnittet Shattered får vi till slut se order 66 spelas ut framför oss. Istället för det bombastiska vi hade förväntat oss eskalerar det istället plågsamt långsamt och med ett fokus på de individer och relationer som snart är ett minne blott.

Vader hittar Ahsokas ljussablar, The Clone Wars “Victory and Death”

Den snärtiga Snipps växte upp och mognade framför våra ögon och blev kanske den som allra bäst förstod Anakin. Att se Vader gräva fram Ahsokas två sablar i snön var att se de allra sista spillrorna av Anakin till slut försvinna.

 

Årets WTF

Vi vill inte alltid få det vi önskar. Vi vill få det vi inte visste att vi önskade. De nominerade till Årets WTF är…

VINNARE: Razor Crest sprängs i småbitar

Vi älskade skeppet. Och nu är det borta. Efter att blivit söndermonterat av Jawas, beskjutet otaliga gånger, invaderat av spindlar och ful-lagat med nät trodde vi ändå att vårt favoritskepp skulle få lämnas ifred och ges tid att hela. Vi hade fel. Oh så fel. 

Ungen som tog ut segern i förskott i Jedi Temple Challenge - och förlorade

Twice the pride, double the fall. 

The Book of Boba Fett

När vi redan trodde vi fått mycket nyheter kring kommande serier så utannonseras ännu en. Är det fortsättningen på The Mandalorian eller något helt nytt? Ingen vet så vi kan inte sluta spekulera.

 

Årets leksak/samlarsak

Star wars har gjort det unika i att fånga intresset hos varje ny generation och mycket har de att tacka den enorma satsningen på leksaker. Leksaker som så småningom har utvecklats och blivit allt mer avancerade för att fängsla även oss vuxna. De nominerade till årets leksak/samlarsak är...

VINNARE: Animatronic Baby Yoda

Redan under förra året charmades hela världen av Baby Yoda. Vi ville alla ha honom för oss själva, och Hasbro levererade en enastående animatronisk docka som gör ljud, viftar på öronen, och använder Kraften. 

Razor Crest

Hasbros crowdfundingplattform HasLab tog sig an att återskapa det mest älskvärda skeppet sedan Millennium Falcon. Med en längd på 76 centimeter och detaljer som en flyktkapsel, vapenskåp, karbonfrys och löstagbara paneler är detta ett av de mest imponerande byggena Hasbro gjort i sin leksakslinje. 

Nu är bara frågan: när kommer explosionsexpansionen?

Lego Mos Eisley Cantina

En episk Lego-byggsats av en ikonisk Star Wars-lokal. Med över 3000 bitar och 20 minifigurer bygger Lego upp en sällsynt detaljerad diorama fyllt av skurkar och avskum.

 

Årets namn

Med tusentals karaktärer i Legends och Canon har vi lärt oss att man kan heta leta vad som helst i Star Wars. Ändå lyckades de nominerade för Årets namn faktiskt förvåna oss. Här kommer de: 

VINNARE: Grogu

Under ett helt år hade vi pratat om honom som Baby Yoda eller barnet. Sedan hände det. Han fick ett namn. Och alla skrek ut att vi minsann skulle fortsätta kalla honom Baby Yoda. En vecka senare hade vi redan vant oss vid att säga Grogu. Baby Yoda, vem då?

IG-11

IG-88 who? Droiden som med sin oväntade charm och sitt fantastiska rörelseschema vann våra hjärtan, tämligen omgående och till sist även värmde upp Din Djarins frusna hjärta.

Kuiil

Den godhjärtade lille Ughnaughten visar oss att godhet och osjälviskt handlande är vägen framåt. I have spoken.

 

Årets TP-spelare

En match, hundratals frågor och sex ganska dåliga förlorare. De nominerade till Årets TP-spelare är…

VINNARE: Linus

Tog tillfälligt segern från Fredrik och firade med att vråla yihoo. Eller var det yahoo?

Jakob

Tror fortfarande att han vann. 

Hanna G

När andra frågesporter har "ring en vän" som livlina, så har vi "ring en Hanna". Det är så mycket bättre.

 

Årets mest otippade ihopparning

Star Wars är fullt av par - kärlekspar, padawans och mästare, men kanske framförallt omatchande par. De nominerade till årets mest otippade ihopparning är...

VINNARE: Din Djarin och Grogu

En prisjägare från en krigarkult och ett till synes oskyldigt barn med oanade krafter. Den smått orimliga duon hittade snabbt varandra och skapade ett band starkare än många andra vi sett i Star Wars. Frågan återstår bara vad konsekvenserna av detta kan bli?

Ahsoka och Maul

Det slutade lika snabbt som det började men en för en kort stund fanns det en samhörighet i deras snarlika bakgrund och gemensamma fiende.

Din Djarin och Mayfeld

Mayfelds pragmatism smittade av sig på Djarin och Djarins idealism fick till slut förståelse från galaxens mest nihilistiska karaktär. En omaka men ändå välsynkad duo.

 

Årets litteratur (böcker/serietidningar/magasin)

Det är lätt att tänka att Star Wars bara är det vi ser i rörlig bild, men världen som har byggts upp i skrift har förstorat galaxen, gett djup åt karaktärer och gett oss fantastiska äventyr. De nominerade för årets litteratur är: 

VINNARE: The Star Wars Archives: Episodes I-III 1999-2005

Det finns böcker och så finns det böcker. Med sina sju kilon är The Star Wars Archives mer att likna vid ett monument över prequeltrilogin. Vi fick inte bara en titt på skapandet av prequeltrilogin, utan även en unik inblick i George Lucas häpnadsväckande idéer han hade inför sequeltrilogin. 

Lego Star Wars 

Sverige har haft en lång historia av utgivna Star Wars-serier som sträcker sig tillbaka till 1970-talet. Den svenska Lego Star Wars-tidningen har hållit ut länge, men fick till sist ge upp under hösten. Och därmed gavs den (för tillfället) sista svenska Star Wars-serietidningen ut.

The Rise of Kylo Ren 

Upprinnelsen till Kylo Rens fall till den mörka sidan var något som i stora drag lämnades outforskat i sequeltrilogin. Med den här serietidningen i fyra nummer lägger den mästerliga författaren Charles Soule några pusselbitar i Ben Solos fascinerande livsöde.

 

Årets karaktär

Karaktärerna är det som ger till liv till Star Wars, som får oss bry oss, heja på eller hata. De nominerade för årets karaktär är... 

VINNARE: Grogu

The artist formerly known as Baby Yoda tog världen med storm. Hans obeskrivligt gulliga yttre fick de allra hårdaste krigarna på fall men allt är kanske inte vad det verkar. Därinne gömmer sig ett rekordhögt M-värde, ett mörkt och ensamt förflutet och alldeles för många grodägg.

Cobb Vanth

Vi fick Boba Fett men ändå inte. En sympatisk ledere som allierar sig med Din Djarin och sluter fred med sandfolk. Boba Fett-rustningen sitter så dåligt på honom och vi älskar honom för det. Dessutom så är han en actionhjälte som befriar Mos Pelgo och hjälper till att döda en Krayt-drake. Sist men inte minst så har han en utav de coolaste introduktionen någonsin. 

Ahsoka Tano

Från att i The Clone Wars kasta sig ut ur en LA-AT för att hinna först till ytan, för att sedan vara den som nästan avslöjade Palpatines komplott och var nära att förhindra allt, till att sedan många år senare stöta på en mandalorier med ett mycket kraftfullt sällskap. Detta år avslutades sagan om Anakin Skywalkers före detta padawan. Detta år påbörjades sagan om hon som kanske kommer bli Thrawns undergång. 

 

Årets Star Wars-skapare

2020 har varit fullt av intressanta Star Wars-kreatörer, från Oscarsvinnande kompositörer till en hel dröse regissörer som alla har satt sin speciella prägel på The Mandalorian. Att begränsa de nominerade för Årets Star Wars-skapare var inte lätt, men här kommer de: 

VINNARE: Dave Filoni

Fick äntligen avsluta sitt hjärteprojekt The Clone Wars, och agerar samtidigt exekutiv producent till The Mandalorian

Ludwig Göransson

För att han har lyckats förnya Star Wars-musiken samtidigt som den känns väldigt familjär, mysig och storslagen.

Jon Favreau

För att mästerligt ha regisserat avsnittet The Marshal, samt skapat serien som hela världen pratar om.

 

Årets hederspris

Star Wars är inget utan sina fans så vi vill ge Årets hederspris till några av de allra mest engagerade. 

The Swedish Falcon project

Ett helt omöjligt projekt blir möjligt. Genom sitt stora engagemang och sin starka kärlek till Star Wars har Esma Songelin och Thomas Ira Nixon påbörjat drömmen om att realisera och bygga en svensk The Millennium Falcon-cockpit i naturlig storlek. 

 

Årets film eller serieavsnitt (animation)

Många har räknat bort den animerade delen av Star Wars som enbart för barn, något som inte ens behöver provas. Vi menar att de har fel och upplever att det finns djup, humor och ny mytologi gömt bland allt det där barnvänliga. De nominerade för årets animerade film eller serieavsnitt är: 

VINNARE: The Clone Wars S07E11: Shattered

Den oerhört suggestiva stämningen och fantastiska musiken när Maul hålls fången. Scener som vävs in med Episode III: Revenge of the Sith, och slutligen order 66.

The Clone Wars S07E09: Old Friends Not Forgotten

Ahsokas fulla potential blir uppenbar, oavsett om hon racear till ytan på Mandalore eller leder belägringen av Mandalore. Musiken av Kevin Kiner är bättre än någonsin. 

The Clone Wars S07E10: The Phantom Apprentice

Den episka motion capture-duellen mellan Maul och Ahsoka parallellt med slutet på The Siege of Mandalore.

 

Årets film eller serieavsnitt (live action)

Star Wars har vi alltid sett på film men 2020 skulle bli året då Star Wars provade på tv-serieformatet till fullo. De nominerade i årets film eller serieavsnitt (live action) är: 

VINNARE: The Mandalorian: Chapter 13, The Jedi

Vi visste inte riktigt vad vi skulle känna inför introduktionen av Ahsoka som vi tidigare bara sett i animerad form, men Rosario Dawson levererade och vi kände oss övertygade. Den före detta jedin hade blivit samuraj och Baby Yoda fick såväl ett förflutet som ett namn.

The Mandalorian: Chapter 9, The Marshal

När Star Wars på tv håller samma kvalitet som en biofilm. Cobb Vanth, sandfolk och Krayt-draken gjorde det här avsnittet till ett rykande hett westernäventyr. 

The Mandalorian: Chapter 15, The Believer

Avsnittet som var fullt av karaktärsutvecklingar, både on screen och för oss i tv-sofforna. Vi hejade plötsligt på Imperiet, en föredetta imperiesoldat lärde sig hur man bäst bearbetar svåra krigsminnen och vår mando insåg att principer ibland måste ge vika för saker som verkligen spelar roll. 

 

Årets Star Wars-händelse

Efter ett av de värsta åren på mycket länge är det fantastiskt att vi har fått så mycket Star Wars att pigga upp oss med. De nominerade för årets Star Wars-händelse är…

VINNARE: Disneys investerarmöte

Ni vet hur alla var överens om att 2020 var ett riktigt pissigt år? Det var innan Disney hade sitt investerarmöte. Kathleen Kennedy tog scenen och 25 minuter senare hade hon presenterat tio serier och två långfilmer i Star Wars-galaxen. Och plötsligt blev framtiden mycket, mycket ljusare.

The Clone Wars får ett avslut

Serien lades ner 2012. Efter det har vi droppmatats med resterna i olika format. Men i år - äntligen! - fick serien det slut den förtjänade. 

Disney+ släpps i Sverige

Några väl valda delar av världen fick Disney+ redan förra året. Vi fick vänta betydligt längre än vi trott på Disneys nya strömningstjänst. Men allt var förlåtet när den släpptes i Sverige under hösten, fullproppad med Star Wars-godis.

 

Håller ni med oss? Är det värdiga vinnare? Är det någon eller något ni saknade i vår lista över 2020? Låt oss veta det. Kommentera gärna på Rebellradions Facebook-sida.