När episoderna IV-VI var färdiga ville George Lucas gå vidare och ta en paus från Star Wars. Men hysterin som rådde var för stor för att bara släppa allt. Resultatet blev Hjältarnas Karavan: Ewokarnas Återkomst som visserligen utspelar sig i Star Wars-universumet men är mycket mer matinéinspirerad än Star Wars-filmerna. George Lucas skrev handlingen till filmen men överlät manusarbetet till den debuterande Bob Carrau och regin till John Korty som jobbat med TV-film sedan mitten av 1960-talet.

Hjältarnas Karavan: Ewokarnas Återkomst gjordes som en TV-film för den amerikanska marknaden men när filmen skulle lanseras i Europa blev den istället till en biofilm. Originaltiteln var i USA The Ewok Adventure, men i Europa lanserades den istället under titeln Caravan of Courage: An Ewok Adventure. Filmen vann senare priser på Emmy-galan för mest framstående barnprogram och mest framstående specialeffekter.

Hjältarnas Karavan: Ewokarnas Återkomst utspelas ett antal år efter att rebellerna har förintat Imperiet. Familjen Towani kraschlandar och splittras på skogsmånen Endor. Föräldrarna Jeremitt och Catarine tas tillfånga av jättemonstret Gorax, medan barnen Cindel och Mace söker skydd. Ewokerna hittar de två människobarnen och för dem till ewokbyn där de tas om hand. Men Mace och Cindel tänker inte överge sina föräldrar. Tillsammans med ewokerna bildar dem en karavan och ger sig ut på ett äventyr till de mörkaste delarna av Endor.

 

Filminformation

Originaltitel:
The Ewok Adventure
Caravan of Courage: An Ewok Adventure

Svensk titel:
Hjältarnas Karavan: Ewokarnas Återkomst

Arbetstitel:
The Ewok Holiday Special
The Ewok Movie

TV-premiär:
25 november 1984 (USA)

Biopremiär:
30 mars 1985 (Sverige)

Åldersgräns:
7 år

Längd:
96 minuter

VHS-premiär:
13 november 1986 (Sverige)

DVD-premiär:
23 november 2004 (USA)

Digital premiär:
2 april 2021 (USA, Disney+)
18 juni 2021 (Sverige, Disney+)

 

Övrigt

Rollista för Hjältarnas Karavan: Ewokarnas Återkomst