Ewoks: Flykten Från Endor är uppföljaren till Hjältarnas Karavan: Ewokarnas Återkomst och följer även stilmässigt sin föregångare som en fantasifull matinéfilm. George Lucas skrev visserligen handlingen även till den här filmen, men både regissören och manusförfattaren från den första ewokfilmen byttes ut mot bröderna Ken och Jim Wheat. För filmens två nya huvudroller, eremiten Noa och häxan Charal, tog man hjälp av de erkända skådespelarna Wilford Brimley och Siân Phillips, medan Aubree Miller och Warwick Davis repriserade sina roller som Cindel och Wicket.

Eftersom Hjältarnas Karavan: Ewokarnas Återkomst inte hade blivit den succé man hade hoppats på så beslöt man att Ewoks: Flykten Från Endor inte skulle gå på bio överhuvudtaget. Den blev istället en renodlad TV-film som senare kom ut även på video. Samma år som filmen släpptes spekulerade Warwick Davis om att det skulle bli en tredje ewokfilm. Någon sådan producerades dock aldrig.

I Ewoks: Flykten Från Endor kastas vi in i en strid mellan ewokerna och marauderarmén ledd av kung Terak och häxan Charal. Nästan hela familjen Towani dödas i striden. Flickan Cindel flyr tillsammans med ewoken Wicket in Endors skogar. Men Charal är tätt efter dem. Lyckligtvis stöter Cindel och Wicket på en underlig liten varelse som leder dem till den gamle mannen Noa som, liksom Cindel, kraschlandade på Endor för länge sedan. Tillsammans kämpar dem mot Terak och Charal för Endor och ewokernas frihet.

 

Filminformation

Originaltitel:
Ewoks: The Battle for Endor

Svensk titel:
Ewoks: Flykten Från Endor

Arbetstitel:
Ewoks 2

TV-premiär:
24 november 1985 (USA)
3 september 1995 (Sverige)

Åldersgräns:
15 år

Längd:
94 minuter

VHS-premiär:
3 februari 1988 (Sverige)

DVD-premiär:
23 november 2004 (USA)

Digital premiär:
2 april 2021 (USA, Disney+)
18 juni 2021 (Sverige, Disney+)

 

Övrigt

Rollista för Ewoks: Flykten Från Endor