Följande artikel kan innehålla information som innehåller spoilers för Star Wars: The Force Awakens. Spoilerkänsliga personer undanbedes.

Som jag redan berättat så var internetuppkopplingen väldigt bristfällig i Anaheim Convention Center. Resultatet blev att jag inte kunde blogga om allt jag ville under Star Wars Celebration Anaheim. Nu har jag dock suttit och gått igenom de drygt 1700 bilderna som jag tog under de fyra dagarna, och tänkte att jag kunde dela med mig av en del. Ni har antagligen redan sett och hört mycket av följande från andra håll, men det här är min vinkel av det hela.

Redan under torsdagsmorgonens panel med J.J. Abrams och Kathleen Kennedy berättades det att man hade tagit med sig en del kostymer och rekvisita från The Force Awakens som man skulle ställas ut för allmän beskådning. Det tog dock till sent på fredag eftermiddag innan jag hittade fram till utställningen som var belägen en våning upp från de stora mässhallarna. Jag skulle kunna skylla på att det var dåligt skyltat, att mässan var så otroligt stor att det var svårt att hitta rätt eller att jag helt enkelt har dåligt lokalsinne (allt detta är visserligen sant). Den stora anledningen var dock att jag inte såg själva dörren in till utställningen. Inte för att dörren var svår att se. I min naivitet letade jag efter en dörr som jag bara kunde spatsera in igenom. Jag tänkte inte på att jag inte var ensam. Hundratals köande fans stod i vägen för min framfart.

Låt mig måla upp en bild.

Kön sträckte sig i ett enda led 200 meter genom hela mässanläggningen. Kön var så lång att brandmästaren beordrade personalen att dela upp kön i mindre delar för att inte blockera flertalet rulltrappor och trapphus. När jag långsamt hade arbetat mig nedför de första 200 metrarna upptäckte jag att kön inte alls var slut. Den gick in i ett annat avstängt område där den slingrade sig upp ned utmed golvet fem gånger. Ytterligare ett hundratal meter kö. Efter drygt en timme (vilket förvisso var snabbare än vad personalen beräknat) var jag framme vid dörren. En vakt utanför dörren såg hela tiden till att det inte gick in för många människor samtidigt. Till slut var det min tur. Jag fick klartecken att gå in, dörren öppnas, och jag möts av ytterligare en kö...

Men skam den som ger sig. Förr eller senare kommer man ju in. Utställningen var i ett relativt litet rum fyllt med nio kostymer, en droid, rekvisita, rymdskeppsmodeller, och väldigt mycket folk som gick omkring som i trans. Och det är inte konstigt. Det är sällan man överhuvudtaget kommer så här nära riktig rekvisita, och när det gäller just de här objekten så kan jag inte säga annat än att de är helt spektakulära.

Det slitna och använda utseendet känns igen från originaltrilogin, samtidigt som det lite nyare och slickare påminner om designen från prequelfilmerna. Det är för övrigt ingen slump att vissa saker i den nya filmen har prequelfilmernas mer följsamma linjer. När jag pratade med designchefen Doug Chiang tidigare under dagen förklarade han de medvetet hade anammat George Lucas berättarteknik där saker och ting har en förmåga att återkomma och speglas. Man försöker helt enkelt sluta cirkeln designmässigt.

Det smög sig för övrigt in lite oväntad information om The Force Awakens. Nästan i golvhöjd hade man vid varje monter placerat små diskreta skyltar som inte bara förklarade vad montrarna innehåll och vilka material sakerna var gjorda, utan även information om vad fraktionerna kallas för. Borta är rebellerna och imperiet. Istället handlar det om kampen mellan Resistance (sv. motståndsrörelsen) och First Order (sv. Första orden).

Den här utställningen var så bra att jag besökte den två gånger. Andra gången såg jag dock till att vara där tidigt på morgonen, innan resten av mässan fick för sig att ställa sig i kö.

Ta en titt på bilderna nedan:

Resistance X-Wing Fighter
Millennium Falcon
Kylo Ren
Det mest omtalade objektet i modern filmhistoria: Kylo Rens ljussabel
First Order Flametrooper
First Order Snowtrooper
Rey
Finn
Från vänster till höger: Junkyard thug (sv. skrotupplagsskurk), Desert nomad (ökennnomad), BB-8 och First Order Stormtroopers