Stjärnornas Krig 1977

Det här är Roy Thomas och Howard Chaykins adaption av George Lucas manus till Star Wars. Ett rejält album på 112 sidor. I USA kom serien ut i lösnummer under ett halvår från maj 1977 och frammåt. Så serierna stod på hyllan när filmen var helt ny och under hela första Star Wars manin! För att hinna med det så producerades serien innan filmen var färdig och Chaykin hade bara produktions-foton att gå på, därför skiljer sig en del designer i serien sig från vad vi är vana vid från vita duken (eller den där knackiga CBS-Fox Hyrkasetten vi kollade sönder på 80-talet, ja ni minns). Men nu tycker jag inte att det är något större problem att serien inte får allt precis rätt, det har sin charm och designen är även om den inte är som i filmen ganska stark, något som inte kan sägas om många Star Wars serier från den här tiden.

ORIGINALTITEL: STAR WARS

FÖRFATTARE: ROY THOMAS

TECKNARE: HOWARD CHAYKIN

TUSCHARE: STEVE LEIALOHA, RICK HOBERG OCH BILL WRAY

FÄRGLÄGGARE: MARIE SEVERIN, STEVE LEIALOHA, GLYNIS WEIN OCH PATY COCKRUM

OMSLAGSTECKNARE: GREG OCH TIM HILDEBRANDT

UTGIVEN 1977

Howard Chaykin har sagt att han inte tog det här giget på så stort allvar och hade han vetat vilken braksuccé Lucas lilla indiefilm skulle bli så hade han möjligen höjt ribban en aning. Nu verkar fokus snarare varit på att få ut tidningarna så fort som bara möjligt. Må så vara, det är som bekant lätt att vara efterklok. Roy Thomas som har skrivit seriemanuset håller sig i stort sätt ordagrannt till George Lucas filmmanus och bara några saker sticker ut. Först får vi se Luke skynda sig till Toshe Station och träffa sina kompisar och framför allt bästisen Biggs Darklighter. De här scenerna filmades, men hamnade tyvärr på klipprumsgolvet. Jag tycker de tillför en hel del och det är lite synd att vi inte fick se dem.

Sen har vi Han Solos möte med Jaba the Hutt i Dockingbay 94. Även det en scen som filmades, skrotades och senare återuppstod 1997 i Special Edition filmen. Men den här versionen är riktigt skön! Chaykin har återanvänt aliens från Cantina scenen och det funkar fint! Sen har vi mötet med Red Leader på Yavin 4. Den gamle veteranen kommer ihåg Lukes far, något som så klart inte lirar så bra med fortsättningen på den här rymdoperan.

Om ni bara ska ha ett Stjärnornas Krig album i bokhyllan så tycker jag att det här är ett riktigt bra val. Serien är underbart berättad trots allt och den har driv, högt tempo och är verkligen färgsprakande. Och Omslaget! Tvillingarna Hildebrandts mästerverk! Fins det en annan filmposter som ens tangerar den här? Knappast!

Det kan vara lite svårt att hitta ett exemplar som är i bra skick för tyvärr är pappret av dålig kvalitet och albumet är lite ömtåligt. Förutom serien är albumet kryddat med flera coola Ralph McQuarrie konceptbilder, storyboards, film-bilder och så de här bakom scenerna reportagen både från produktionen bakom serien och filmen. Mysigt!

Serien återutgavs på svenska 1996.

Den här krönikan publicerades först i oktober 2014 på bloggen stjarnornaskrig.se och där kan du läsa fler krönikor om Stjärnornas Krig serier du känner igen från 70-talet och framåt.