I Am Your Father (2015) av Toni Bestard och Marcos Cabotá är en dokumentärfilm om David Prowse, Darth Vader.

Vi har alla hört historien om hur David Prowse föll ur George Lucas nåd efter en intervju där Prowse, enligt några ska ha avslöjat att Darth Vader var Lukes far i Episod VI. Vi har också hört David Prowse förneka detta för alla som lyssnat. Så vad mer kan finnas att säga om saken? En hel del visar det sig. Bestard och Cabotá har tagit sig för att rentvå David Prowse och att om möjligt få Prowse att bära Vader-kostymen igen och spela in secenerna ur Jedins Återkomst som så nesligt gjordes med Sebastian Shaw.

Det här är en extremt vinklad historia så klart. Cabotá och Bestard är stora fans av Darth Vader och Prowse i synnerhet och det sätter tonen klart och tydligt. I det ljuset är det svårt att inte sympatisera med den gamle Prowse som aldrig framställts i en bättre dager. Det presenteras en hel del intressanta åsikter och vinklar som gör att det framstår som mer än troligt att Prowse blivit minst sagt orättvist och kyligt behandlad av George Lucas och Lucasfilm, en kyla som håller i sig än i dag. 

Det här är en varm film om en ett intressant liv och ett livsöde som är fascinerande, i synnerhet för oss Star Wars naturligtvis. Filmen är en också en hyllning till alla skådespelare gjort sig en karriär i skymundan, bakom en mask. David Prowse tillhör ju den kategorin av doldisar.

Vi ger I Am Your Father högsta betyg, en av de bättre Star Wars dokumentärerna vi haft glädjen att se. David Prowse IS Darth Vader.

Filmen finns just nu på svenska Netflix, iTunes och Amazon för att nämna några distributörer.