Det är första dagen för Star Wars Celebration Chicago. Många har redan hämtat ut sina biljetter, och köerna till entrén ringlade sig lång redan timmar innan mässans öppnande. Lyckligtvis har de satt upp tält för att skydda oss från snålblåsten. Det är inte en slump att Chicago kallas för ”The Windy City" (för tillfället lite skämtsamt kallat ”The Windu City"). Man får hålla hårt i sin hatt när man är här.

Stämningen är förväntansfull. Men uppladdningen inför mässan har kantats av en del negativa tongångar. Man har helt omarbetat sättet man tar sig in på paneler. Det tidigare tim- eller dygnslånga köandet har blivit ersatt av ett digitalt sådant. De mest populära panelerna – däribland Episode IX, The Mandalorian och The Phantom Menace 20-årsjubileum – avgörs av ett lotteri. Vissa har haft turen med sig och kommit in på alla. Andra har inte vunnit något lotteri alls. Besvikelsen är stor hos många som hoppats få en liten skymt av alla nyheter Lucasfilm och Disney förväntas visa upp, men som redan på förhand fått sina drömmar krossade.

Det hjälper inte att informationen varit otydlig och svårtolkad. Ibland har rutinerna utan förvarning ändrats. En känsla av förvirring ligger i luften.

Men när det kommer till kritan fungerar det ändå rätt dugligt. Det är ett nytt sätt att hantera mässan, och som med allt så är det lite läskigt när gamla inkörda vanor ersätts med något nytt och främmande. Jag tycker inte det är värt att döma ut ett system innan vi sett hur det fungerar i skarpt läge. Och trots allt förhandssnack fylldes köhallen av en ljudande applåd när mässan till sist slog upp dörrarna.

Torsdagens Celebration skiljer sig en del från de andra dagarna så till vida att inga paneler äger rum idag. I stället är dagen vigd åt mässgolvet med alla försäljare och utställare, den officiella Celebration-butiken, samt åt autografer och fototillfällen med det 60-tal Star Wars-kändisar som finns på plats.

I och med att de gör så här så får alla besökare en chans att få mycket avklarat redan idag så mer tid finns till paneler och jippon de andra dagarna.

För egen del fick jag chansen att träffa och få ett signerat foto av den genomtrevlige finländaren Joonas Soutamo som tagit över rollen som Chewbacca med bravur. Här hade jag bestämt mig för att inte dra upp vår gemensamma nordiska koppling, men jag han inte mer än att säga hej så lyckades han med ett stort leende urskilja min svenska brytning.

Soutamo är väldigt populär bland fansen och det är inte svårt att förstå varför. Han är konstant glad och tar sig gott om tid med alla som passerar hans bord. Han bryter gärna mot autografhörnans fotoförbud och tog vid tillfälle upp sin egen telefon för att visa en inspelning han gjort från en baseballmatch dagen innan.

Jag passade även på att ställa mig i kön till den officiella Celebration-butiken. Ibland måste Kraften vara med en för mässan hade bara varit öppen drygt två timmar när man helt stängde kön p.g.a. dess omfattning. Själv hamnade jag näst sist. De som kom efter, och det var hundratals under mina timmar i kön, får gott finna sig i att komma tillbaka i morgon när köandet startar kl. 6.

Det var dock allt annat än en lätt resa in i butiken med ganska precis fem timmar för att ta sig ut. Plus ytterligare en timme för att ta sig ut genom kassorna.

Mycket av det jag sett idag tyder dock på en fantastisk mässa. Imorgon väntar den stora Episod IX-panelen. Och förväntningarna är redan på topp.

Är du förresten också på mässan? Håll utkik efter StarWars.se och Rebellradion, eller lämna en kommentar i våra sociala medier, så kanske vi syns på mässgolvet.