Premiären av Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker står för dörren. Som den nionde och avslutande delen i Skywalker-sagan så är det många berättelser som ska knytas ihop. Det är 42 år av filmhistoria som kommer till sitt slut, med en saga som spänner över generationer.

Visst rekommenderar vi att se (eller se om) samtliga filmer för att uppdatera sig om vad som hänt hittills. Men för att göra livet lite lättare har vi här sammanfattat hela Skywalker-sagan så effektivt vi kan, så ni är redo inför den nya filmen. 

 

Star Wars Episode I: The Phantom Menace (1999)

Efter att ha levt ett millenium i skuggorna sätter de ondskefulla sithlorderna sina planer i verket. Under förespeglingen av en handelskonflikt invaderas den fredliga planeten Naboo. Men drottning Amidala är beredd att kämpa mot inkräktarna och reser mot Republikens centrum för att vädja om hjälp i senaten. På vägen dit upptäcker de en särdeles begåvad ung pojke vid namn Anakin Skywalker – ämnad vara den som kommer spela en avgörande roll för jediriddarnas framtid. Och samtidigt kliver den ambitiöse politikern Palpatine upp som ledare för Republiken.

 

Star Wars Episode II: Attack of the Clones (2002)

Flera världar hotar med att lämna Republiken. För att möta hotet från separatisterna diskuteras bildandet av en Republikens armé. Padmé Amidala – nu senator och aktiv motståndare mot armén – utsätts för ett mordförsök. Den unge jediriddaren Anakin Skywalker får i uppdrag att beskydda Padmé, och det tar inte lång tid innan de två upptäcker sina starka känslor för varandra. Samtidigt har Obi-Wan Kenobi fått i uppdrag att hitta lönnmördaren vilket leder honom till att avslöja en komplott där sithlorderna har konspirerat för att tvinga hela galaxen in i ett fullskaligt klonkrig.

 

Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (2005)

Det är krig i galaxen! Anakin Skywalker plågas av mardrömmar där hans gravida fru Padmé dör i barnsäng, och är beredd att sälja sin själ för att rädda henne. Samtidigt som den hjältemodige Anakin Skywalker faller, reser sig ett nytt hot i form av ondskans hantlangare Darth Vader. Och i galaxens politiska centrum tilldelas överkansler Palpatine ännu mer makt. När han avslöjar sig själv som sithernas mästare sätter han sin plan i verket att förinta jediriddarna och omforma Republiken till det Galaktiska Imperiet med sig själv som kejsare.

 

Star Wars Episode IV: A New Hope (1977)

Inbördeskriget rasar i galaxen. Rebeller har lyckats stjäla ritningarna till Imperiets slutgiltiga vapen: Den närmast osårbara Dödsstjärnan. När prinsessan Leia tillfångatas hamnar ritningarna i händerna på Luke Skywalker, son till den hjältemodige jediriddaren Anakin. Luke rycks upp från sin trygga tillvaro och ut på ett storslaget äventyr för att rädda prinsessan och leverera ritningarna till rebellerna.

 

Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)

Imperiet har tvingat rebellerna att fly och jagar dem genom galaxen. Darth Vader är besatt av tanken på att hitta Luke Skywalker. Den unge Skywalker reser till Dagobah i hopp om att lära sig mer om Kraftens vägar och utbilda sig till jediriddare under mästare Yodas ledning. Men han tvingas avbryta sin träning när han får en vision om att hans vänner Han och Leia är i fara. När Luke når fram till Molnstaden är Han redan fångad och bortförd. Och i en dramatisk konfrontation mellan gott och ont avslöjar Darth Vader en fruktansvärd sanning för Luke Skywalker.

 

Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (1983)

Luke Skywalker återvänder till sin hemplanet Tatooine för att rädda sin vän Han Solo ur gangsterhutten Jabbas klor. Föga anar Luke att det Galaktiska Imperiet har börjat bygga en ny och mer slagkraftig Dödsstjärna. Rebellerna har erhållit information om hur de kan förinta detta förödande vapen, intet ont anande om att kejsaren har lurat dem i ett bakhåll. Medan Han och Leias känslor gror för varandra, inser Luke att han måste konfrontera och besegra Darth Vader och hans kejsare för att rädda galaxens frihet.

 

Star Wars Episode VII: The Force Awakens (2015)

Luke Skywalker är försvunnen. Den ondskefulla Första Ordningen har rest sig ur Imperiets aska och är fast beslutsamma om att hitta Luke. Men så gör även general Leia Organa och hennes Motståndsrörelse. Jakten för att hitta den försvunne jedimästaren som kan rädda galaxen leder till den avlägsna planeten Jakku och den föräldralösa flickan Rey som visar sig vara särdeles stark i Kraften. Han Solo konfronterar sin förlorade son, vilket får förödande konsekvenser. Samtidigt har Första Ordningen byggt ett fruktansvärt vapen – Stjärndödaren – för att förinta den nyetablerade Republiken och ta dess plats som galaxens härskare.

 

Star Wars Episode VIII: The Last Jedi (2017)

Första Ordningen regerar. Den lilla grupp tappra hjältar i Motståndsrörelsen som står upp mot dess skräckvälde jagas hänsynslöst genom galaxen. Samtidigt har Rey hittat den mytomspunne Luke Skywalker som hon hoppas ska rädda galaxen. Men den åldrade jedimästaren är desillusionerad efter sitt misslyckande där Ben Solo lockades till den mörka sidan och tog identiteten som Kylo Ren. Poe Dameron växer i sin roll under Leias mentorskap och tar plats som motståndsledare. När det ser som mörkast ut tänds en gnista när Luke återvänder och använder all sin kraft för att rädda Motståndsrörelsen.

 

Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker (2019)

Så kommer vi till sist till den avslutande delen. Hur ska det sluta för våra hjältar? Kommer de besegra ondskan och rädda galaxens frihet? Svaren får vi i Episode IX: The Rise of Skywalker som har premiär den 18 december 2019.