Dooku, en elegant man som tillhörde de mest lärda i jediorden. Han döljer sig i mystik samtidigt som han är en av galaxens rikaste och mest inflytelserika personer.

Bara en blick av hans iskalla ögon eller ett ord av hans mörka röst kan sätta skräck i de flesta.

Dooku togs från sin familj vid tidig ålder och växte upp i jeditemplet med ingen mindre än mästare Yoda som mentor. Trots att Dookus uppväxt inte skilde sig från andra jediriddares så blev Dooku väldigt viljestark och började se brister i Republiken som jediorden tjänade.

Om det inte vore för att han litade blint på sig själv och lät bli att lyssna på andras råd så skulle Dooku varit en del av jedirådet.

Men Dooku fortsatte att studera tills dagen han själv kunde ta sig an en lärling. Det skulle visa sig att Qui-Gon Jinn skulle bli minst lika viljestark som sin mästare, men det visade sig att de båda skulle gå helt olika öden till mötes.

Långt senare, vid slaget om Naboo, mördades Qui-Gon Jinn. Dooku hade vid det laget utvecklat en sådan avsky för Republiken att han inte ens närvarade vid minnestjänsten för sin forne lärling.

Strax därefter bestämde han sig för att lämna jediordern frivilligt för att återta sin titel som greve av Serenno och förmögenheten som kom med den.

När Dooku lämnade jediorden för att bli en sithlord skapade han en ny ljussabel med böjt handtag. Den böjda formen är väldigt ovanlig och hade sin storhetstid när Form II nyttjades flitigt. I kombination blir dess användare högst dödlig.

Dooku försvann spårlöst. Många trodde att han gjorde det för att tänka över vad han skulle göra härnäst med sitt liv. Men Dooku var redan inblandad i en mörk plan för som skulle bli dödsstöten för Republiken.

Sithlorden Darth Sidious hade just förlorat sin förre lärling Darth Maul. Istället för att träna en ny lärling från grunden valde Sidious att kontakta Dooku som han visste skulle bli en stor tillgång. Dooku slöt i största hemlighet pakten med Sidious och fick namnet Darth Tyranus.

Dookus första uppdrag av Darth Sidious var att finna det bästa råmaterialet att bistå till klonarmén som skulle skapas på Kamino. Prisjägaren Jango Fett visade sig vara den bästa kandidaten, och fick förutom sig själv klonad en ansenlig summa på fem miljoner krediter.

Dooku försvann från rampljuset men fortsatte att predika sitt hat mot Republiken. Dooku slöt hemliga band till kommersiella organisationer och tusentals stjärnsystem och bildade separatiströrelsen.

Efter åtta år kom Dooku tillbaka till rampljuset när serparatisterna utmanade och hotade att splittra Republiken.

Separatiströrelsen slöt ett avtal med planeten Geonosis som producerade en droidarmé som skulle användas till de pengagiriga företagens fördel.

Men samtidigt upptäcktes klonarmén och det så kallade klonkriget bröt ut.

Jediriddaren Obi-Wan Kenobi och hans lärling Anakin Skywalker tog upp jakten på greve Dooku på Geonosis. De möttes i en hemlig hangar precis som greven skulle fly. De ställdes öga mot öga, men Dooku med sina åratal av hårda studier av både Kraftens ljusa och mörka sida besegrade de båda jediriddarna snabbt. Oturligt nog för Dooku anlände jedimästaren Yoda. Dooku undflydde knappt med livet i behåll. Dooku återvände till Coruscant och rapporterade till Darth Sidious att klonkriget äntligen börjat.

Medan klonkriget spred sig över hela galaxen började Dooku strävandet att lära upp fler personer i den mörka sidans konster. Asajj Ventress var en, general Grievous en annan som Dooku tränade upp till att bli nya separatistledare som skulle sätta käppar i hjulet för republiken.

Tre år efter slaget vid Geonosis beordrade Darth Sidious separatistflottan ledd av general Grievous och greve Dooku att anfalla republikens huvudsäte Coruscant. En manöver för att dra uppmärksamheten från att man skulle komma att kidnappa självaste överkansler Palpatine.

Jediriddarna Anakin Skywalker och Obi-Wan Kenobi kallades tillbaka från den yttre randen av galaxen för att rädda kanslern som hölls fånge på general Grievous flaggskepp Osynliga Handen. Innan de kunde fritaga kanslern var dem tvungna att än en gång ställas öga mot öga med den onde greven.

Obi-Wan slogs snabbt medvetslös av sithlorden, och Anakin tvingades att möta Dooku ensam. Men Anakin hade blivit mycket kraftfullare än sist de möttes och kunde nu mäta sig med Dookus styrka. Sithlorden försökte flera gånger under duellen att locka Anakin till den mörka sidan.

I slutändan fick Dooku båda sina händer avhuggna av den unge jediriddaren. Med svek i tanken vädjade Dooku med blicken till både kanslern och jediriddaren, utan resultat. Anakin hallshögg brutalt sithlorden Dooku till Palpatines stora förtjusning.

 

Korta fakta:

Hemvärld:
Serenno

Art:
Människa

Kön:
Man

Längd:
1,93 m

Kännetecken:
Sin eleganta stil och böjda ljussabel

Vapen:
Ljussabel

Anknytning:
Separatistalliansen
Sith
F.d. jedi

Skepp:
Geonosisk solseglare

Visste du att:

  • Dooku är den senaste av "de förlorade tjugo", de få jediriddare som frivilligt har sagt upp sin tillhörighet till jediordern.
  • Dooku är inte den första greven Christopher Lee spelar. Tidigare har han även spelat Dracula.
  • Trots att Dooku är skurken i Episod II så syns han inte förrän efter ca 1 timme och 13 minuter in i filmen. Dock nämns hans namn redan i öppningstexten.
  • Dooku är en av de rikaste männen i galaxen.
  • Dooku svingar sin ljussabel enligt Form II, en uråldrig och svår teknik med långa, eleganta rörelser.
  • På grund av sin ålder kunde inte Christopher Lee (född 1922) genomföra de mer krävande delarna av duellerna. Istället använde man en sminkad stuntman. Senare scannade man in Lee och ersatte stuntmannens ansikte med skådespelarens.


Källor: www.starwars.com, Star Wars: Fact File och Star Wars: Klonerna Anfaller - Bildlexikon