Stormtrupperna är grunden i Imperiets armé. De representerar Imperiets ondhet och överlägsenhet när det gäller antal och styrka. Speciellt uttagna för att endast lyda kejsarens order utan att blinka är stormtrupperna kända för att ta över och belägra städer och planeter.

Allt började som kloner i en fabrik på Kamino. Då Republiken var i desperat behov av en armé upptäckte jedirådet att en jedimästare vid namn Sifo-Dyas i största hemlighet redan hade beställt en armé.

Under åren så utvecklades klonerna till specialiserade förband som alla hade sina egna specialområden.

Republiken använde klonerna till de flesta av sina anfall och till försvar. Oftast ledda av en jedi stred klonerna för sina herrar. När Darth Sidious äntligen hade genomfört sin plan på att ta över republiken så beordrade han alla kloner att utföra ”Order 66”. När klontrupperna fick denna order så vände de sig emot sina herrar och utplånade alla jediriddare dem såg. Ingen jedi förutom Yoda hade en chans att värja sig och dog av klonernas lasergevär eller rymdskepp.

Under åren mellan Mörkrets Hämnd och Nytt Hopp så fick klonerna en ny rustning och blev så småningom stormtrupper.

Dessa är speciellt anpassade för att kriga i rymdskepp och på olika världar, av alla dess slag.

Deras rustning är en typ av rymddräkt så de tål vakuumet i rymden en kort period. I deras hjälmar finns det inbyggda walkie talkies så att alla stormtrupper kan kommunicera med varandra.

Då Star Wars-galaxen har många olika världar med alla dess klimat så utvecklades senare mera effektiva rustningar för specifika världar.

 

Spaningstrupper

Används på världar med behagligt klimat då deras rustning är lättare och mer flexibel. Då deras uppdrag oftast går ut på att leta efter fienden och att hålla uppsikt så utrustas oftast dessa trupper med en speeder.

Snötrupper

Speciellt anpassade för att attackera på kalla planeter. Dessa trupper har en liknande rustning som stormtrupperna men den är mer anpassad för kallt klimat då deras rustning håller värme. Även deras skor är klädda med taggar för att man inte skall halka.

Piloter

Dessa kloner är de som utmärkt sig i flygstrid. Deras rustningar är anpassade för ett liv i cockpiten på en Tie Fighter. Deras hjälm innehåller det mesta som dem behöver bl.a. luft och walkie-talkies för kommunikation med andra piloter.

 

Det var stormtrupper som Darth Vader skickade till Tatooine för att undersöka den flyktkapsel som skjutits ut från Tantive IV. Denna innehöll C-3PO och R2-D2. Dock missade dem dessa robotar och Luke Skywalker blev deras nya ägare. Luke och Han Solo som senare slog ner två stormtrupper och använde deras rustningar för att frige prinsessan Leia.

Deras glansdagar slutade dock på Endor då Kejsarens bästa trupper fick på moppen av Endors invånare, närmare bestämt ewokerna. Dessa små lurviga krigare visade att man inte behöver storlek eller styrka för att besegra sina fiender. Slåss man för sin frihet kan man överkomma allt.

 

Korta fakta:

Har setts i:
Episod IV
The Star Wars Holiday Special
Episod V
Episod VI

Hemvärld:
Kamino

Art:
Människa

Kön:
Man

Längd:
1,83 m

Kännetecken:
Den vita rustningen

Vapen:
Lasergevär BlasTech E-11
Lasepistol SE-14r

Anknytning:
Galaktiska Imperiet

Skepp:
-

Visste du att:

  • Klonernas modell var prisjägaren Jango Fett.
  • Deras rustning är inspirerad av de mandaloriska krigarna.
  • De började som kloner, men många tror idag att stormtroopers även är människor.
  • Du kan köpa en rustning på Ebay.com för runt 6000:- men då måste du sätta ihop den själv.
  • I scenen då stormtrupperna stormar in i kontrollrummet på Dödsstjärnan kan man se att en slår i huvudet i dörren. Detta gör även Jango Fett när han stiger på sitt skepp efter att ha slagits mot Obi-Wan Kenobi.

 

Källor: www.starwars.com och TheForce.Net