Star Wars firar 30-årsjubileum. Det har varit 30 roliga, spännande, fartfyllda och intressanta år. För att uppmärksamma jubileet kommer vi i en rad artiklar titta tillbaka på några väl valda höjdpunkter från dem gångna 30 åren.
Enda sedan den första början har böcker varit en del av Star Wars-cirkusen. Hundratals böcker har publicerats i nästan varenda genre man kan komma på för att fylla tomrummen som uppstår innan, mellan och efter filmernas berättelser, eller för att låta oss få en liten inblick i det stora maskineri som krävs för att skapa Star Wars-filmerna.
Vi har valt ut några av dem böcker som har satt störst avtryck i bokläsarnas medvetanden.
Star Wars / Stjärnornas Krig av George Lucas (1976)
Den första Star Wars-romanen baserades självklart på den första Star Wars-filmen, Episod IV - Nytt Hopp. I USA släpptes den faktiskt ett halvår innan filmen fick premiär. George Lucas står som författare, men i själva verket var det Alan Dean Foster som skrev boken.
Boken följer i filmen till punkt och pricka, men innehåller även en del scener och koncept som klipptes bort.
Den svenska versionen som kom året därpå blev extra rolig när man översatte namn som Wedge och Chewbacca till Kilen och Tuggbuss.
Splinter of the Mind’s Eye av Alan Dean Foster (1978)
Den första riktiga uppföljaren till Star Wars: Episod IV – Nytt Hopp släpptes redan 1978. Det var en bok, även den, skriven av Alan Dean Foster. Handlingen tar plats bara några veckor efter att Dödsstjärnan har förintats. Luke och Leia är på väg till ett rebellmöte på Circarpous IV när deras rymdskepp går sönder och kraschlandar på den dimmiga träskplaneten Mimban.
Snart är både Luke och Leia återigen jagade av Imperiet, och inblandade i ett mysterium med en gammal jedimästare och den mytomspunna Kaiburrkristallen.
Heir to the Empire / Imperiets Arvinge av Timothy Zahn (1991)
Många trodde att Star Wars-fenomenet hade gått en långsam men säker död till mötes under den senare delen av 1980-talet. Men 1991 släppte Timothy Zahn den första av tre böcker som helt otippat fick världen att öppna ögonen för Star Wars igen.
Vi fick återigen bekanta oss mest Luke, Han och Leia, men också med många nya ansikten såsom den nya ledaren över Imperiet, storamiral Thrawn.
Timothy Zahns trilogi ses idag av många fans som den fullvärdiga uppföljaren till Star Wars-filmerna. Böckerna hade till och med så stort inflytande att namnet på stadsplaneten Coruscant faktiskt kom att användas i filmerna.
Young Jedi Knights: Heirs of the Force / Young Jedi Knights: Kraftens Arvtagare av Kevin J. Anderson och Rebecca Moesta (1995)
En bokserie som blev väldigt popular bland de yngre läsarna är Young Jedi Knights, som beskriver Leia och Hans barn, Anakin, Jaina och Jacen Solo, och deras vänner på jediakedemin på Yavin IV.
Det var från början tänkt att serien endast skulle bestå av ett äventyr fördelat på sex böcker, men på grund av dess popularitet utvecklades serien till att slutligen berätta tre tre äventyr fördelade på fjorton böcker.
Shadows of the Empire av Steve Perry (1996)
Multimediaprojektet Shadows of the Empire består av både TV-spel, serietidningar och musik, men grundstommen är boken skriven av Steve Perry. Shadows of the Empire ses som en grundstomme i Star Wars’ bokpubliceringsprogram, kanske främst tack vare Steve Perrys förmåga att fånga stämningen och känslan från filmerna.
Star Wars-skaparen George Lucas har vid ett tillfälle inte bara sagt att han tycker om berättelsen, utan även att om han hade haft berättelsen på 1980-talet så hade han gjort en filmversion av den.
X-wing: Rogue Squadron av Michael A. Stackpole (1996)
Vad vore Star Wars utan rymdskepp, och i synnerhet X-vingar? I X-wing-serien berättas några av Rogue Squadrons allra farligaste äventyr.
Favoritpiloten Wedge Antilles gör sin återkomst, men även nya karaktärer såsom Corran Horn som skulle komma att dyka upp i många andra bokserier.
Star Wars Chronicles av Deborah Fine och Aeon Inc. (1998)
Med ett enormt format och en vikt på närmare tre kg så tog Star Wars Chronicles snabbt platsen som Star Wars-böckernas crème-de-la-crème, en riktig lyxpryl som bara dem mest inbitna unnade sig.
Men det var inte bara storleken och vikten som gjorde boken intressant. Star Wars Chronicles innehåller ett tusental exklusiva bilder på både prototyper och slutgiltiga versioner av allehanda prylar, kostymer och rymdskepp som förekommer i Star Wars-trilogin.
Star Wars Encyplopedia av Stephen J. Sansweet (1998)
En faktabok signierad en av Lucasfilms toppchefer, Stephen J. Sansweet. Det låter nästan som en omöjlig uppgift att göra ett uppslagsverk som förklarar nästan allt i Star Wars-filmerna och lite till. Men Stephen J. Sansweet lyckades, och än idag skriker faktaintresserade Star Wars-fans efter en uppdaterad version.
New Jedi Order: Vector Prime av R. A. Salvatore (1999)
Enda sedan 1970-talet hade författarna koncentrerat sig på att låta Imperiet vara den stora skurken i de flesta böckerna, liksom det är i filmerna. På slutet av 1990-talet ville man prova något nytt och började planera en serie kallad New Jedi Order som utspelar sig drygt 25 år efter filmerna. Efter fyra år var serien avslutad och bestod då av 19 romaner, 7 noveller och ett seriealbum.
Det var R. A. Salvatore som fick äran att skriva den första delen i serien om hur den främmande rasen Yuuzhan Vong invaderar och hotar att ta över och förgöra galaxen.
Efter bokens kontroversiella slut där en av huvudkaraktärerna dör höll hälften av läsarna andan. De resterande skrek ut i förtvivlan.
Labyrinth of Evil av James Luceno (2005)
Labyrinth of Evil fungerar inte bara som en prolog till Star Wars: Episod III – Mörkrets Hämnd, den agerar även epilog till klonkriget och skildrar jediriddarnas jakt på den mystiske sithlorden Darth Sidious.
Delar av grundhistorien till Labyrinth of Evil berättas även i den tecknade TV-serien Star Wars: Klonkrigens tredje säsong.