Star Wars firar 30-årsjubileum. Det har varit 30 roliga, spännande, fartfyllda och intressanta år. För att uppmärksamma jubileet kommer vi i en rad artiklar titta tillbaka på några väl valda höjdpunkter från dem gångna 30 åren.

Grundstommen i Star Wars-sagan har alltid varit filmerna, dem sex episoder som berättar historien om familjen Skywalker, den allsmäktiga Kraften, en fallande republik och ett stort äventyr som utspelas i en galax långt, långt bort.

Dem sex filmerna består totalt av nästan 1.500 scener, men trots den enorma mängden scener har vi valt ut några av dem mest minnesvärda.

Luke blickar ut mot horisonten (1977)

Det behöver inte hända mycket i en scen för att den ska ha stor betydelse. Den unge farmarpojken Luke Skywalker tittar bort över sanddynerna mot horisonten där Tatooines två solar sakta skymmer. Vi vet att han drömmer sig bort mot äventyr som bara hans fantasi kan fabricera. Vi vet att han vill uppnå större dåd än vad hans liv på fuktfarmen kan ge. Kanske ser han sin egen, och hela galaxens, framtid.

Dödsstjärnan testas (1977)

Vi vet att Imperiet består av ett gäng giriga och maktlystna skurkar. Men där andra onda organisationer i andra filmserier på sin höjd ägnar sig åt att döda en grupp människor, utplånar Imperiet hela planeter. Den fredfulla planeten Alderaan, prinsessan Leias hem, blir det första offret för Imperiets nya supervapen.

Han Solo i karbonit (1980)

Rymdimperiet Slår Tillbaka är verkligen filmen som slutar med att allt går snett. Han Solo dras ofrivilligt in i Darth Vaders jakt på den unge Luke Skywalker. Efter att ha blivit förråd av en vän och torterad av Imperiet, blir Han Solo en försökskanin för att testa karbonfrysen.

Innan han hissas ner i karbonfrysen tillkänna ger Leia sin kärlek till Han Solo; ”Jag älskar dig!”. Smugglarens självklara svar blir ”Jag vet”.

”Jag är din far” (1980)

Nytt Hopp revolutionerade filmbranschen med sin snabba action och intensiva handling. För att kunna följa upp succén krävdes en riktig bomb. Ingen kunde förutse vad som skulle avslöjas.

Luke Skywalker och Darth Vader hade under lång tid byggts upp som fiender. När dem konfronterade varandra i slutet av Rymdimperiet Slår Tillbaka hade vi Obi-Wan Kenobis berättelse i bakhuvudet om hur Darth Vader förrådde och mördade Lukes far. Darth Vaders oväntade avslöjade vände upp och ner på hela världen.

Yoda dör (1983)

En mycket sjuk och försvagad Yoda berättar för Luke att han har slutfört sin utbildning, men han kan inte bli en Jediriddare förrän han möter Darth Vader och hans Kejsare. Kort därefter blir den uråldriga Jedimästaren ett med Kraften. Luke är nu ensam i kampen mot ondskan, men det finns fortfarande hopp.

Anakin lämnar sin mor (1999)

Det kom många varierande synpunkter när Det Mörka Hotet släpptes som handlade om huruvida den första nya Star Wars-filmen på 16 år verkligen var bra. Vissa scener dömdes ut totalt. Men en scen gick rakt in i hjärteroten på såväl professionella filmkritiker som vanliga biobesökare.

När den 9-årige slavpojken Anakin Skywalker tas om hand av Jediriddaren Qui-Gon Jinn för att utbildas går hans dröm i uppfyllelse. Samtidigt tvingas han lämna kvar sin mor, den enda tryggheten han har haft i sitt liv.

Qui-Gon och Obi-Wan mot Darth Maul (1999)

Sithlorden Darth Maul blev snabbt en favorit bland många Star Wars-fans. Lika snabbt blev stycket Duel of the Fates populärt. Är man filmkritiker tycker man säkert om att se Liam Neeson och Ewan McGregor i samma scen. Och råkar man tycka om lite hederlig Jedi-action så hjular man av lycka. Det är inte konstigt att Duel of the Fates, som duellen har kommit att kallas, har blivit så omtyckt.

Fram till 1999 hade vi bara sett dueller mellan två personer, som då antingen var väldigt unga (Luke), gamla (Obi-Wan) eller skadade (Darth Vader). Men i Det Mörka Hotet fick vi äntligen se Jediriddarna i deras glansdagar

Yoda konfronterar greve Dooku (2002)

När både Obi-Wan och Anakin misslyckas att stoppa greve Dooku från att fly dyker helt plötsligt den lilla gröna Jedimästaren upp. Vi visste sedan länge att Yoda hade stora kunskaper om Kraften. Men i en duell där Kraften inte räcker till får man använda sin ljussabel.

Så länge Klonerna Anfaller visades på bio, fanns den nog inte en förställning där publiken inte jublade åt den scenen.

Order 66 (2005)

Order 66, Jediriddarnas dödsdom, ges av den nyligen självutnämnde kejsaren Palpatine. I en rad klipp får vi se galaxens försvarare av fred och rättvisa, dess hjältar, kallblodigt mördas av klonerna.

Som Obi-Wan Kenobi till sin fasa snart upptäcker så överlevde inte ens ynglingarna.

Anakin mot Obi-Wan (2005)

Biopubliken fick vänta i 28 år för att få reda på hur Anakin Skywalker blev Darth Vader. Förvandlingens klimax är när Obi-Wan tvingas konfrontera sin forne vän och lärling på den vulkaniska planeten Mustafar.

Om Star Wars-sagan kännetecknas av snabbhet och intensitet så är det den här scenen som borde vara själva höjdpunkten, en strid som slutar i både svår fysisk och psykisk smärta.