Star Wars firar 30-årsjubileum. Det har varit 30 roliga, spännande, fartfyllda och intressanta år. För att uppmärksamma jubileet kommer vi i en rad artiklar titta tillbaka på några väl valda höjdpunkter från dem gångna 30 åren.

Produktionen av Star Wars-filmerna har genom åren skiljt sig på många sätt, men en sak har alltid varit säker. Inspelningsplatsen kommer vara besökt av mängder av, om inte världsstjärnor så blivande sådana. Vi har valt ut några av dem mest kända skådespelarna som har passerat genom det enorma maskineriet som kallas för Star Wars.

Hayden Christensen

Det gick många rykten om vem som skulle spela den legendariske Jediriddaren Anakin Skywalker i Episod II och III.

George Lucas hade sedan en lång tid tillbaka sagt att han ville ha en okänd skådespelare för rollen, ändå blev en hel värld chokad när en nästan helt okänd 19-årig kanadensisk TV-skådespelare vid namn Hayden Christensen utannonserades.

Harrison Ford

Harrison Ford brukade livnära sig som snickare. Han hade turen att få jobb att snickra skåp hemma hos en ung George Lucas samtidigt som han letade skådespelare till Sista Natten med Gänget.

Några år senare när Lucas letade skådespelare till Star Wars fick Ford jobbet att läsa repliker för skådespelarna som sökte rollerna till filmen. Det tog inte lång tid innan Lucas insåg att Ford var precis rätt person för smugglaren Han Solo. Karriären tog genast fart.

Många år och flera storfilmer senare räknas Harrison Ford som en av Hollywoods allra största namn.

Alec Guinness

För rollen som Obi-Wan Kenobi behövdes ett väletablerat namn. Den adlade brittiske skådespelaren Alec Guinnuess hade redan 45 filmer i bagaget, några tidslösa klassiker såsom Lawrence av Arabien, Doktor Zhivago och den Oscarsbelönade huvudrollen i Bron över floden Kwai.

Efter sin roll i Star Wars-filmerna kom Alec Guinness att för alltid bli förknippad med Obi-Wan Kenobi, något som han sina sista levnadsår tyckte var sorgligt eftersom hans övriga drygt 60 roller på bioduken då nästan helt glömdes bort.

Samuel L. Jackson

1996 var det mycket prat om att en ny Star Wars-film var på väg. När Samuel L. Jackson intervjuades i det brittiska TV-programmet TFI Friday nämnde han att han skulle vilja arbeta med George Lucas.

Jackson fick snart en liten roll som jedimästaren Mace Windu i Det Mörka Hotet. Till dem två kommande uppföljarna utökades hans roll markant. Tack vare Jacksons öppenhet lyckades han även få George Lucas att ge honom den enda lila ljussabel som syns i Star Wars-filmerna.

James Earl Jones

James Earl Jones är mannen som idag kanske har världens mest igenkända röst. Han fick sin första filmroll 1964 som besättningsman på en B-52:a i kultfilmen Dr. Strangelove. Bara sex år därefter spelade han huvudrollen i Det tora vita hoppet, en roll som gjorde honom till världens andra afroamerikanska skådespelare att nomineras till en Oscar.

Sedan Star Wars har han bland annat dubbat rösten till Mufasa i Disney-klassikern Lejonkungen, samt haft framstående roller i teateruppsättningar av Kung Lear, En midsommarnattsdröm och Hamlet.

 Christopher Lee

En karismatisk äldre herre. En legendarisk greve med stor makt som få överlevande kan skryta om att dem har träffat.

Rollen var inte helt obekant för veteranen Christopher Lee när han skulle spela greve Dooku. Han hade många år tidigare gjort sig ett namn inom filmvärden som en liknande person, greve Dracula.

Lee har även roller som Scaramanga (Mannen med den gyllene pistolen) och Saruman (Härskarringen) på sin meritlista.

Ian McDiarmid

Biopubliken trodde länge att ingen kunde vara mer ond än Darth Vader. Det var innan dem hade bekantat sig med teaterskådespelaren Ian McDiarmids rolltolkning av kejsaren i Jedins Återkomst.

Trots att Star Wars-filmerna gett McDiarmid stor uppmärksamhet och fina recensioner i filmvärlden så har han ändå alltid fokuserat på teatern. Tillsammans med Jonathan Kent drev han i många år Almeida Theatre.

Efter att ha kämpat i många år fick McDiarmid år 2006 äntligen spela en roll på Broadway. För rollen som Teddy i pjäsen Faith Healer blev han belönad med en Tony, teatervärldens motsvarighet till Oscar.

Ewan McGregor

Det var den unge Ewan McGregors morbror Denis Lawson, som spelade stjärnpiloten Wedge Antilles, som inspirerade honom att söka sig till underhållningsbranschen. Som 25-åring fick McGregor sitt stora genombrott i filmen Trainspotting, och det var antagligen den filmen som gjorde att rollbesättaren Robin Gurland fick upp ögonen för honom när sökandet började efter en begåvad skådespelare som skulle komma att axla Alec Guinness legendariska roll som jediriddaren Obi-Wan Kenobi.

Liam Neeson

Irländaren Liam Neeson blev världskändis over en natt och fick en placering bland dem allra finaste namnen i filmbranschen när han 1994 spelade huvudrollen i Steven Spielsbergs Andra Världskriget-skildring Schindler’s List.

När han erbjöds rollen som Qui-Gon Jinn i Det Mörka Hotet blev han så exalterad att han tackade ja utan att ens läsa manuset.

Natalie Portman

Natalie Portman var visserligen bara 16 år när Det Mörka Hotet började spelas in, men var sedan lång tid känd för sin roll i Luc Bessons film Léon.

Portman har under hela sin tid i rampljuset utmärkt sig för att, till skillnad mot många andra unga skådespelerskor, hellre vill bli sedd som en smart person än som en filmstjärna. Hon har därefter också valt att nästan uteslutande bara göra seriösa roller.