StarWars.se firar 10 år idag. Jag tänkte att det kunde vara kul för både nya och gamla besökare att ta del av sajtens långa historia. StarWars.se's historia börjar egentligen många år innan sajten föddes. Under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet dominerades den svenska delen av Internet av två Star Wars-sajter, starwars.nu och Stjärnornas Krig Arkivet. Den ena publicerade nyheter. Den andra listade olika Star Wars-prylar som släppts i Sverige. Båda var fantastiska koncept. Men nog borde de väl gå att kombinera?

Drömmen om en Star Wars-sajt som hade allt man kunde drömma om växte. Under några år byggde jag en betydelselös, liten Star Wars-sajt. Den var av klassiskt snitt, gul text med en stjärnbeströdd bakgrund. Inte fler än en handfull människor besökte sajten. En stor del av problemet var den otympliga webbadressen. Men det skulle det bli ändring på.

Efter att toppdomänen .se i många år varit begränsade till att enbart användas av rikstäckande företag och organisationer så liberaliserades reglerna 2003. Det fanns ingen anledning till att inte ta chansen. Intresseanmälan att köpa domänen www.starwars.se fylldes i och skickades in. Regelverket för den svenska toppdomänen säger att det är först till kvarn som gäller. Men eftersom intresset var så stort så fick man in fjorton ansökningar som ville ha www.starwars.se som domännamn. Man var man tvungen att ta till lottdragning under överseende av notarius publicus. Ibland har man tur. Eller var det Kraften som var med mig? Vem vet hur StarWars.se kunde varit om utfallet av lottdragningen varit annorlunda.

När allt kring domänen och webbhotellet var på plats så saknades bara en sak - själva webbsidan. Jag gjorde mitt bästa för att skapa en häftig sida utan att falla i den för tiden rådande normen för Star Wars-sidor att ha gul text mot en stjärnbeströdd bakgrund. Resultatet blev en liten historia som gick i lila och grått. När man tittar tillbaka på vad jag gjorde då, så vill man gärna ha en skämskudde nära till hands. Men där och då var jag ofantligt stolt.

Sidan slog upp dörrarna den 10 juni 2003. Jag skrev för glatta livet. Med några få undantag så var jag mestadels själv med att driva sidan. Jag gjorde det med glädje och skrev för glatta livet, men jag ville så mycket mer.

Jag hade under all den här tiden hållit kontakten med en klasskompis från grundskolan, Alexander Rydén,  som nu lämpligt nog hade startat ett företag som sysslade med webbdesign. Men för att lyckas på den marknaden krävs både erfarenhet och en bra portfolio, så han erbjöd sig att göra om hela sidan från grunden.

Stora delar av år 2004 gick åt att planera hur StarWars.se version 2.0 skulle vara, se ut och fungera. Vi valde att ha många bilderna i svartvitt. Från början var det ett misstag. Jag hade gjort en skiss på datorn hur jag ville att sajten skulle se ut. Av misstag försvann all färg från några bilder i skissen. Men min programmerande kompis gillade min miss, och helt plötsligt växte misstaget till att bli ett koncept som vi höll fast vid i många år. På den tiden var det inte alls vanligt att en webbsida, och i synnerhet inte en som handlade om Star Wars, medvetet gjorde färgbilder svartvita.

Under hösten samma år fick jag ett mejl från en person som tyckte att StarWars.se saknade ett forum. Lyckligtvis var vi redan i full gång med att bygga upp forumet. Det var inte lanserat men fanns redan på webben i det dolda. Det är anledningen till att Mats Tegvall (på forumet känd som Storm) är registrerad över ett halvår före alla andra. Det var dessutom väldigt lägligt. StarWars.se fick därmed sin första moderator som var redo att hålla pli på forumiterna redan från dag ett.

10 februari 2005 blev äntligen den nya sidan inklusive forumet färdigt. Det var också där och då som StarWars.se fick sin karakteristiska röda färg som har hängt med fram till nu.

Forumet visade sig växa snabbare än vad någon kunde anat. Det kan bero på att Star Wars-febern var som värst i Sverige. När forumet startade var det bara några få månader till premiären av Star Wars Episod III: Mörkrets Hämnd. Strax efter premiären av den filmen lade dessutom den andra stora svenska Star Wars-webbsidan, starwars.nu, ner sin verksamhet. Svenska Star Wars-fans behövde någonstans att ta vägen. Vi tog emot alla med glädje. Men vi behövde fler moderatorer för att hålla rent på forumet, och det snabbt. Många moderatorer utsågs efter att de bara hade skrivit några inlägg. Det har visat sig vara bra val. Många av dem håller fortfarande till på forumet.

Jag har alltid tyckt att det är roligt att göra saker som är lite annorlunda och inte följer normen. StarWars.se har i många fall fått manifestera det. Nästa större designuppdatering av sajten införde den böjda formen på sidhuvudet och sidfoten.

Åren har gått. Vi har skrivit artiklar och nyheter. Krig har, mer eller mindre, brutit ut på forumet i flera omgångar. Och när det varit lugnt har vi även lyckats med bedriften att oavsiktligt radera 10 000-tals inlägg som vi lyckligtvis kunde rädda efter några svettiga dygn och långa supportsamtal.

2010 gjorde vi en välbehövlig uppdatering av forumet. Innan uppdateringen hade det gamla forumet i princip brakat sönder. Hela StarWars.se fick en ansiktslyftning där vi behöll den böjda formen men tog bort den svarta rammen för att göra sajten ljusare och mer välkomnande. Men även om sidan har designats om flera gånger har mycket fortfarande varit baserat på det arbete vi gjorde årsskiftet 2004-2005. Och det är det som vi nu en gång för alla pensionerar när vi slutligen har bytt ut all teknik och all gammal kod.

Arbetet med StarWars.se version 3.0 har pågått under en längre tid. Det började med ett önskemål från Niklas Wilfer om en mindre uppdatering av vår stenåldersgamla texteditor. Hans tålamod är förövrigt beundransvärt. Processen tog sedan en lång omväg. När vi beslutade att designa några läckra t-shirtar att använda på mässor och konvent så stod vi helt plötsligt med en helt ny blå logga. Så istället för att anpassa våra blå t-shirtar till vår röda sajt, så gjorde vi tvärtom och beslöt oss för att riva sajten och bygga upp den från grunden.

Så det är med glädje som jag presenterar det helt nya StarWars.se, lagom till vårt 10-årsjubileum. Många har dömt ut oss genom åren. Men med det stora design- och teknikskifte som nya StarWars.se innebär så både tror och hoppas jag att alla ska förstå att vi är här för att stanna.