Star Wars Celebration är namnet på den serie av fankonvent som skapats för att fira Star Wars-sagan i alla dess former. Det första konventet var ett sätt att ladda upp för den då hett efterlängtade filmen Star Wars: Episod I - Det Mörka Hotet 1999. Sedan dess har ytterligare sju Celebration-konvent följt. Årets Celebration Europe blir det nionde, och tredje utanför USA:s gränser.

Förra gången Celebration intog Europa så arrangerades det i brittiska metropolen London. Den här gången är vi i en betydligt mindre känd stad.

Den tyska staden Essen tillhör kanske inte en av de där städerna man lärde sig om på geografilektionerna i grundskolan. Men den nära 1200 år gamla staden har lite drygt 600 000 invånare och kvalar därmed in som Tysklands nionde största stad. På grund av sin närhet till flera andra städer (det är i princip omöjligt att se var en stad slutar och en annan börjar) brukar man dock räkna ihop hela storstadsregionen Rhen-Ruhr som sammanlagt har runt elva miljoner invånare och således är Tysklands enda megastad.
Celebration Europe tar visserligen bara upp en tredjedel av Messe Essen, den enorma samlingen mässhallar som kommer invaderas av Star Wars-fans de närmaste dagarna. Men då ska man ha i åtanke att den tredjedelen består av mer än 15 000 kvadratmeter. Och då har vi inte räknat in Grugahalle, den intilliggande inomhusarenan som inhyser Celebration Stage där många av konventets allra mest prominenta gäster kommer intervjuas inför publik.

I jämförelse är den svenska scifi-mässan, lite beroende på var i landet den arrangeras, någonstans mellan blygsamma 1 500 och 4 000 kvadratmeter. Man inser snabbt att Celebration Europe är hisnande stort.

Med en första titt på nya tv-serien Star Wars: Rebels, oräkneligt antal intervjuer, panelsamtal och föredrag, 25 autografsignerande gäster inklusive Mark Hamill, Carrie Fisher och Ian McDiarmid, samt specialgäster som Lucasfilms nytillträdde VD Kathleen Kennedy och The Clone Wars-regissören Dave Filoni utlovas mässan att bli den största av sitt slag i Europa.

Mässan öppnar inte förrän på fredag och pågår sedan till och med söndag. StarWars.se är självklart på plats under samtliga dagar och kommer att blogga och rapportera om de största och mest intressanta händelserna.