Disney hade rullat ut röda mattan och lagt beslag på Sveriges största biosalong inför den stora svenska galapremiären av Star Wars: Rebels. Stormtroopers var utstationerade att vakta ingången till premiärbiografen Rigoletto. Bland de inbjudna fanns flertalet kändisar. Men framför allt bestod publiken av barn, den huvudsakliga målgruppen.

I foajén bjöds det på tillfriskningar i form av godis och läsk, och på stolarna i salongen hade man placerat ut goodiebags innehållandes diverse Rebels-merchandise.

Innan själva huvudnumret, det 43 minuter långa första avsnittet, spelade man upp en hälsning från regissören och exekutive producenten Dave Filoni till alla svenska fans. Sedan följde de fyra prequelkortfilmer till Rebels som sedan tidigare har visats på både tv och finns att se på internet.

Efter biovisningen marscherade stormsoldaterna Kungsgatan ned och ledde publiken till ett hotell där festligheterna fortsatte med aktiviteter och jediträning.

Själva filmen, då? Jo då, den levererar. Vid en första anblick vill man gärna jämföra den med The Clone Wars. Men efter att ha sett Spark of Rebellion (sv. Upprorsgnistan) så inser man snabbt att Rebels är tänkt att vara något helt annat. Det är ingen slump att man placerat tv-serien närmast Ett Nytt Hopp i tidslinjen. Medan The Clone Wars ofta var actionbetonat går Rebels tillbaka till ursprunget och berättar en klassisk äventyrshistoria med en stor portion humor.

Berättelsen tar sin början på planeten Lothal där den föräldralöse och gatusmarte Ezra Bridger bevittnar hur besättningen på skeppet Ghost stjäl kejserliga förnödenheter. Bridger lyckas i sin tur stjäla förnödenheterna från rebellerna. Sedan sätter en katt- och råttalek igång mellan Bridger, rebellerna och imperiet.

Trots den relativt korta speltiden lyckas man effektivt introducera de flesta av seriens huvudpersoner. Ezra är formad i samma mall som huvudpersonen i Disneys långfilmsklassiker Aladdin. Hera och Kanan står för stabiliteten. Zeb står med sitt burdusa men samtidigt naiva sätt för många skratt. Och kanske kan man ana en obesvarad kärlek mellan Ezra och den unga sprängmedelsexperten Sabine. Alla får sin tid att glänsa även om berättelsen som sådan mest fokuserar på Ezra och hur han tvingar revolvermannen Kanan Jarrus tillbaka in i sitt förflutna med kopplingar till den numera utrotade jediorden.

I marknadsföringen av serien har man gjort en stor sak av att inkvisitorn är den nya skurken. I filmen lyser han med sin frånvaro. Istället är det agent Kallus som försöker sätta käppar i hjulet för rebellerna. Trots (eller kanske tack vare) att han i sin roll som imperieofficerare saknar alla typer av gimmickar och särdrag som man förknippar med Star Wars-skurkar så gör han ett slående intryck. Han har ett hjärta av is och skyr inga medel för att nå sina mål.

I vissa stunder drar man ner tempot rejält med scener som är förvånansvärt lugna och ger tid för eftertanke. Jag vet inte hur populärt det var hos den yngre publiken. Man kunde nästa höra hur alla barn i salongen var på väg att vrida och vända sig i stolarna. Men för oss vuxna var det ett uppskattat bevis på att inte bara barn är i fokus för den här tv-serien. Och precis när man tänker att det får vara nog så sätter historien igång igen i ett hiskeligt, hjärtpumpande tempo. Gänget på Lucasfilm Animation bevisar att de har en lysande fingertoppskänsla.

Under galapremiären visades filmen dubbad till svenska. Det får man räkna med när en stor del av publiken bestod av seriens kärnpublik. Dubbningar är ofta svåra att förhålla sig till. Originalrösterna till filmer och tv-serier är i många fall oftast mycket bättre än dess svenska motsvarigheter. I det här fallet tycker jag dock att det fungerar riktigt bra. Den stora fördelen som dubbningen av Rebels har gentemot The Clone Wars är att den, med några få undantag, inte innehåller några karaktärer från filmerna. På så vis har vi som publik heller ingen inpräntad uppfattning om hur karaktärerna ska låta.

Kevin Kiner som stod bakom musiken till The Clone Wars är också tillbaka. Han är en kompetent kompositör vars musik tyvärr inte alltid fick det utrymme som det skulle behövt. I och med det lite annorlunda tempot i Rebels så finns det lyckligtvis mer utrymme för honom att glänsa. Kiner tar varje chans han får att låna, referera och citera flertalet av John Williams stycken och gör det med finess och kärlek till källmaterialet. Det är svårt att inte få gåshud när Kiner på finurliga sätt väver in variationer av olika klassiska teman (många som vi inte har hört på mycket länge) och blandar det med sin egenkomponerade musik.

Den här filmen är en riktigt bra start på den nya sida. Jag ska erkänna att jag inte blev så blåst av stolen som jag hade velat bli, men det gäller samtidigt att ha i åtanke att det här bara är början på en serie som är planerad att fortlöpa i flera år. När jag lämnade biografen kunde jag knappt vänta på att få se nästa avsnitt, och bättre betyg än så är svårt att ge till en tv-serie.

Star Wars: Rebels har tv-premiär den 3 oktober 2014 på Disney Channel och Disney XD. Glöm inte att gå in på forumet och diskutera varje avsnitt.