The Prequels Strike Back: A Fan’s Journey är de senaste årens bästa fanfilm, en dokumentär som frågar sig varför många Star Wars-fans väljer att stänga dörren i ansiktet på alla som inte tycker som en själv.

Dokumentären tar avstamp i filmaren Bradley Weatherholts barndom när han slukade alla Star Wars-filmer och älskade dem passionerat. Som han beskriver det själv så fanns det ingen anledning att dela upp filmerna och tycka att vissa var bättre än andra. Prequelfilmerna var kanske annorlunda från originalfilmerna. Men mest av allt var de tre nya, fantastiska Star Wars-äventyr.

Sedan upptäckte han Internet och med det inte bara den kritik utan även hat som riktades mot prequelfilmerna. Redan i filmens början yttras ett påstående som är såväl ledsamt, hemskt och –förmodligen – även sant: Det finns ingen som hatar Star Wars så mycket som ett Star Wars-fan.

Filmerna försvann mer eller mindre ur Weatherholts liv och han återupptäckte dem inte förrän många år senare. I samband med detta började han ställa frågan varför det – efter snart två årtionden – fortfarande finns så mycket negativitet kring både prequelfilmerna och dess skapare George Lucas.

The Prequels Strike Back är inte bara ett förvånansvärt ambitiöst fanprojekt som finansierades via gräsrotsfinansieringssidan Indiegogo. Det är även ett beundransvärt lyckat exempel på bra dokumentärskapande.

I sådana här sammanhang är det lätt att gå i försvarsställning och börja peka finger åt höger och vänster. Men filmen är istället genomgående kärleksfull i sitt berättande. Har handlar det om att lyfta istället för att sänka. Man går en intrikat balansgång där man ber tittaren att lägga sina tidigare åsikter och erfarenheter bakom sig, och försöka se Star Wars med nya ögon.

Weatherholt har rest kors och tvärs över hela USA för att intervjua fans, journalister, psykologer och filmmedarbetare för att försöka reda ut om prequelfilmerna verkligen är katastrofalt dåliga – eller om de i själva verket är mästerverk vars storhet ännu inte upptäckts.

Här förs sansade resonemang och diskussioner om filmernas uppbyggnad och vårt förhållningssätt till dem. Mike Kilmo och hans ringteori får mycket fokus.

Speltiden tenderar att bli ett problem. Med sina 80 minuter är den lite för kort för att gå riktigt på djupet och förklara bakomliggande teman i filmerna. Men den är även i sin nuvarande form aningen för lång och känns korta stunder lite sömnig, särskilt om man redan är bekant med mycket av det som presenteras.  

Filmens stora problem är dock dess målgrupp. Vem den riktar sig till? För de som egentligen borde se filmen är just de som inte vill veta av prequelfilmerna. Och de lär – tyvärr – inte lägga ner tid och pengar på att se en dokumentärfilm om nämnda filmer.

Titeln kommer säkerligen skrämma bort en del, men i grund och botten är det här en kärleksförklaring till Star Wars i stort. Det är inte alls säkert att alla kommer se Star Wars med nya ögon. Det är inte heller dokumentärens syfte att ändra någons åsikt. Men om vi bara låter dörren stå lite på glänt så har vi kommit långt.

Vill du veta mer om dokumentären? The Prequels Strike Back: A Fan’s Journey diskuteras även i det senaste avsnittet (O Donald, Where Art Thou?) av Rebellradion.

Betyg: 8

Den bästa fanfilmen på mycket länge och ett lyckat exempel på bra dokumentärskapande.