Sammanfattning

Stridsdroider rycker fram genom staden på planeten Muunilinst. Jedimästaren Voolvif Moon leder sina klonsoldater i strid mot stridsdroiderna. Plötsligt deaktiveras droiderna och Obi-Wan Kenobi berättar att det Intergalaktiska Banksällskapet har kapitulerat. Republiken har segrat.

Medan Obi-Wan övervakar hur muunska och neimoidianska krigsfångar lastas in i republikens transportskepp rapporterar ARC-kaptenen att ett skepp som liknar det Anakin Skywalker jagade närmar sig. Obi-Wan beordrar klonerna att inte öppna eld. Det visar sig att piloten är självaste Anakin som ber om ursäkt till sin mästare för sin olydnad och att han rusade rakt in i en fälla gillrad av sitherna.

Obi-Wan mottager ett brådskande nödsamtal från jedimästare Barrek på planeten Hypori. Barrek berättar att planeten omedelbart måste evakueras. Hans styrkor har nästan utplånats helt av den nye droidgeneralen Grievous. Signalen bryts tvärt.

På planeten Hypori rullar holokommunikatorn ur den döde Barreks hand och krossas av en kloliknande robotfot. En armé av superstridsdroider omringar vraket av ett republikanskt attackskepp. De skjuter sina lasergevär mot skeppet ända till general Grievous signalerar åt dem att upphöra.

Ki-Adi-Mundi springer tillsammans med en annan jedikrigare mellan vrakdelarna av det störtade skeppet. De är förvånade över att droidarmén har upphört med sin eldgivning, men skyndar sig att ta skydd inuti skeppet tillsammans med de andra.

Ki-Adi-Mundi och de andra fem jediriddarna är alla skadade och utmattade. De har aldrig besegrats av droider förut. Många av dem är överrens om att det inte går att stoppa general Grievous och att slutet är nära. Ki-Adi-Mundi säger åt de andra att inte misströsta. De är jediriddare och måste kämpa.

En röst ropar på dem från utsidan. General Grievous har omringat dem och besegrat deras arméer.  Han uppmanar jediriddarna att ge upp och förbereda sig på en krigares död.

Ljudet av Grievous annalkande fotsteg får en ung jediriddare att drabbas av panik. Ki-Adi-Mundi manar honom att hålla sig lugn. Den unge jediriddaren klarar inte av mer och springer ut ur skeppsvraket för att göra ett utfall men blir krossad till döds när general Grievous metalkropp landar över honom.

De kvarvarande jediriddarna drar sina ljussablar och förbereder sig på strid. Men droidgeneralen är skicklig i strid och svingar två ljussablar i en hissnande hastighet. Genom att rotera sin överkropp håller han med lätthet undan de attackerande jediriddarna. Till slut tar han ut K'Kruhk och strax därefter ytterligare en krigare. Han slänger iväg både Ki-Adi-Mundi och Aayle Secura genom rummet.

Shaak Ti lyckas hålla tillbaka Grievous en stund innan hon träffas av en av hans virvlande ljussablar och slängs in i vraket.

När Ki-Adi-Mundi kvicknar till använder han Kraften för att dra till sig en av de ljussablar som hänger i Grievous bälte. Han tänder den och höjer garden. De två stirrar på varandra innan Grievous tar ett språng och förbereder sig på att utdela ett dödligt slag.

 

Avsnittsinformation

Avsnittsnummer:
Säsong 2, avsnitt 10

Titel:
Kapitel 20

Originaltitel:
Chapter 20

TV-premiär:
8 april 2004 (USA)
9 april 2004 (Sverige)

Längd:
7 minuter

Produktionsnummer:
120

Produktionsbolag:
Cartoon Network Studios
Lucasfilm
Rough Draft Studios

DVD-premiär:
22 mars 2005 (USA)

Produktionsteam

Regi
Genndy Tartakovsky

Manus
Bryan Andrews
Darrick Bachman
Paul Rudish
Genndy Tartakovsky

Producent
Genndy Tartakovsky

Exekutiv producent
Brian A. Miller

Linjeproducent
Shareena Carlson

Klippare
Paul Douglas

Musik
James L. Venable
Paul Dinletir

Ursprunglig Star Wars-musik av
John Williams

Scenografer
Paul Rudish
Scott Wills

Animationsledare
Genndy Tartakovsky

Rollsättning
Collette Bennett Sunderman

Ljudredigering
Erik Foreman

 

Medverkande

Shaak Ti
Grey DeLisle

General Grievous
John DiMaggio

Yoda
Tom Kane

Anakin Skywalker
Mat Lucas

Krigare #3, Ki-Adi-Mundi och mästare Barrek
Daran Norris

K'Kruhk och mänsklig manlig jediriddare
Kevin Michael Richardson

ARC-kapten, stridsdroider och klonsoldat
André Sogliuzzo

Obi-Wan Kenobi
James Arnold Taylor

 

Medverkande (svensk dubbning)

Berättare
?

Shaak Ti
?

General Grievous
?

Yoda och mästare Barrek
Gunnar Ernblad

Anakin Skywalker och mänsklig manlig jediriddare
Dick Eriksson

Ki-Adi-Mundi och stridsdroider
?

K'Kruhk
?

ARC-kapten och klonsoldat
?

Obi-Wan Kenobi
Dan Bratt

 

Roliga fakta

  • Från början var det tänkt att detta skulle vara det sista avsnittet av tv-serien.
  • Det här avsnittet var första gången vi fick möta general Grievous. Avsnittet släpptes mer än ett år innan Episode III: Revenge of the Sith hade premiär, därav skiljer sig karaktären åt mot hur han är i filmen.
  • Ursprungligen skulle avsnittet ha handlat om hur Anakin Skywalker och Obi-Wan Kenobi slogs mot prisjägaren Durge.  Detta ändrades när George Lucas ville introducera general Grievous.