Sammanfattning

En LAAT/i skyndar över planeten Hyporis ökenlandskap. Ombord på skeppet förbereder en grupp ARC-soldater sina vapen för strid. De får syn på en armé av superstridsdroider som omringar vraket av ett republikanskt attackskepp. Klonerna släpper ett kluster av värmedetonatorer medan de flyger över droiderna, och spränger sedan ett håll i attackskeppet stort nog för deras transport att kunna landa inuti.

Klonsoldaterna stiger ur transportskeppet. Kapten Fordo upptäcker tre livssignaler. Medan ARC-soldaterna letar sig längre in i vraket flyger transportskeppet uppåt för att öppna eld mot de närmande superstridsdroiderna.

När soldaterna springer genom vraket får de syn på general Grievous i strid med Ki-Adi-Mundi. När Grievous avväpnar jediriddaren och förbereder sig på att utdela ett dödligt hugg upptäcker de båda klonsoldaterna som öppnar eld mot droidgeneralen och tillåter Ki-Adi-Mundi att söka skydd. Grievous flyr från attacken, klättrar upp för väggen och upp i taket.

Grievous hoppar ner från taket dödar fyra klonsoldater. Kapten Fordo kallar på förstärkning. Klonernas LAAT/i bryter genom väggen och öppnar eld med laser och missiler men Grievous undviker alla attacker.

Fordo beordrar sina soldater till reträtt. Ki-Adi-Mundi insisterar på att de måste jaga Grievous, men Fordo förklarar att de måste åka om de överlevande jediriddarna inte ska dö. Två jediriddare, Aayla Secura och Shaak Ti, har överlevt Grievous attack och ligger medvetslösa ombord på klonernas transportskepp. Medan klonerna och jediriddarna flyr plockar Grievous upp ljussabeln tillhörande den döde jediriddaren K'Kruhk.

ARC-soldaterna detonerar sprängladdningarna och förstör hundratals droider medan de flyr från skeppsvraket. General Grievous tittar på medan transportskeppet försvinner upp mot skyn. Jediriddarna har bara dragit ut på det oundvikliga.

På Coruscant har Yoda en vision av hur den nioårige Anakin Skywalker står i ett träsk tillsammans med Qui-Gon Jinn. Qui-Gon säger åt Anakin att han måste möta sina rädslor genom att gå in i ett mörkt träd ensam. Det här blir hans slutliga prov. Han måste lita på Kraften.

Vid ett möte med jedirådet rapporterar Ki-Adi-Mundi om nederlaget på Hypori. Eftersom jediriddaren är få till antalet och utspridda över galaxen. Rådet är oense om beslutet, men Yoda är övertygad om att Kraften vill att Anakin Skywalker ska bli befordrad till fullvärdig jediriddare.

Anakin vandrar genom Coruscants undre nivåer. Han tittar sig misstänksamt omkring och misstänker att han är förföljd. Han får syn på en huvförsedd person och börjar springa. Han drar in den mystiske personen i en gränd. Det visar sig vara hans fru, Padmé Amidala. De kysser varandra.

Anakin är trött på att de måste dölja sin kärlek. Jediordern står i vägen för deras kärlek. Amidala förklarar att de visste att det skulle bli så här men att det kanske blir annorlunda efter kriget. De börjar kyssas igen men avbryts av C-3PO som har fått en helt ny guldfärgad beklädnad.

Anakin kallas till jedirådet av Obi-Wan Kenobi där de möts av jedirådet med tända ljussablar. Yoda dubbar Anakin till jediriddare och skär av hans padawan-fläta.

Senare ger C-3PO flätan till Padmé. Hon förvarar den i ett skrin tillsammans med den bit av japor hon fick av Anakin som ung. I gengäld ger hon R2-D2 i gåva till Anakin. Astromekdroiden möter upp med Anakin, och tillsammans bordar de hans jedijaktskepp och lämnar planeten för att än en gång tjänstgöra i klonkrigen.

 

Avsnittsinformation

Avsnittsnummer:
Säsong 3, avsnitt 1

Titel:
Kapitel 21

Originaltitel:
Chapter 21

TV-premiär:
21 mars 2005 (USA)
25 april 2005 (Sverige)

Längd:
12 minuter

Produktionsnummer:
201

Produktionsbolag:
Cartoon Network Studios
Lucasfilm
Rough Draft Korea
Rough Draft Studios

DVD-premiär:
6 december 2005 (USA)

Produktionsteam

Regi
Genndy Tartakovsky

Manus
Bryan Andrews
Darrick Bachman
Paul Rudish
Genndy Tartakovsky

Producent
Genndy Tartakovsky
Shareena Carlson

Exekutiv producent
Brian A. Miller

Klippare
Paul Douglas

Musik
James L. Venable
Paul Dinletir

Ursprunglig Star Wars-musik av
John Williams

Scenograf
Paul Rudish

Animationsledare
Genndy Tartakovsky

Rollsättning
Collette Bennett Sunderman

Ljudredigering
Erik Foreman

 

Medverkande

Anakin Skywalker
Mat Lucas

Obi-Wan Kenobi och Agen Kolar
James Arnold Taylor

Yoda
Tom Kane

Padmé Amidala, Shaak Ti och Stass Allie
Grey DeLisle

C-3PO
Anthony Daniels

Mace Windu och Saesee Tiin
T.C. Carson

ARC-kapten, ARC-soldater och kapten Fordo
André Sogliuzzo

Ki-Adi-Mundi och Even Piell
Daran Norris

General Grievous och Kit Fisto
Richard McGonagle

Unge Anakin Skywalker
Frank Ryan Manriquez

Qui-Gon Jinn och Oppo Rancisis
Fred Tatasciore

 

Medverkande (svensk dubbning)

Anakin Skywalker
Dick Eriksson

Obi-Wan Kenobi, Mace Windu och Kit Fisto
Dan Bratt

Yoda
Gunnar Ernblad

 

Roliga fakta

  • Det här är det enda avsnittet där den svenska dubbningen saknar en berättare som proklamerar tv-seriens titel och avsnittsnummer.