Sammanfattning

Coruscant är under attack. Yoda ser chockat på medan separatisternas skepp strömmar ner i den gigantiska staden. Han säger åt Mace Windu att de måste försvara staden.

Separatistiska landningsskepp landsätter sin last bestående av dödliga droider. Republiken skickar ut jaktskepp i ett försök att stoppa attacken. Seasee Tiin rapporterar att fientliga skepp fortsätter att myllra fram ur hyperrymden. Mace beordrar honom att ta befälet över rymdförsvaret. De två jediriddarna bordar sina jaktskepp och beger sig ut i stridens hetta.

På planeten Nelvaan reser Obi-Wan Kenobi och Anakin Skywalker tillsammans med en nelvaansk stam mot deras by. De två jediriddarna lägger märke till att byn bara är befolkad av kvinnor och barn. De förs till byns shaman. De får veta att Anakin avbröt den unge pojkens passagerit genom att döda horaxen. Något plågar deras land. Kämpe efter kämpe har skickats ut, men ingen har återvänt. Stammen skulle precis välja en ny kämpe när Anakin ingrep. Shamanen berättar att Anakin måste resa in i elden.

På Coruscant skjuter hagelstormsdroider missiler mot den byggnad i vilken Padmé Amidala befinner sig. Samtidigt som C-3PO drabbas av panik inser Padmé allvaret i situationen och beordrar kapten Typho att evakuera alla i byggnaden och föra dem till en säker plats.

Mace Windu flyger genom Coruscant och förstör otaliga trijagare. När han flyger in i en svärm av gamdroider och trijagare slits hans jaktskepp i stycken. Skeppet går inte längre att styra och han tvingas hoppa ut ur skeppet. Han landar på en gamdroid som han skär upp med sin ljussabel och tjuvkopplar för att styra. Tre klonpiloter i en ARC-170 tittar häpet på medan general Windu ridandes på droidskeppet förstör tre gamdroider som jagar dem.

Seasee Tiin leder en skvadron av jaktskepp in i Coruscants yttre atmosfär där slaget mellan republiken och separatisternas gigantiska flottor pågår för fullt. Han landar i hangaren på en skadad republikansk stjärnjagare. Jedimästaren leder skeppets klonsoldater på en rymdpromenad för att övertaga närmaste separatistiska kryssare. När de tagit kontroll över skeppet riktar de dess kanoner mot närmaste separatistiska slagskepp.

Vid en ritual på nelvaan berättar shamanen profetian om en främling med spökhand som ska rädda deras by. Obi-Wan visar upp Anakins protesarm för stammen. Shamanen tittar på i förundran.

Yoda står framför en av separatisternas arméer. Med hjälp av Kraften lyfter han upp hundratals droidekas i luften där de kolliderar med droidjaktskepp. Han lyfter sedan flera landningsskepp och får även dem att kollidera med varandra. Yoda nås av meddelandet av att republikens styrkor i sektor 4 tvingas backa, och hastar iväg för att hjälpa till.

Som en del av ritualen täcker shamanen Anakin med blodiglar som lämnar ett mönster efter sig när de krälar över hans kropp. Shamanen berättar för Anakin att han ska följa moderns gråt, resa med hennes tårar och träda in i hennes mun för att väcka hennes inre låga.

Anakin påbörjar sin långa resa. Det kommer att bli det slutgiltiga prov som han aldrig ställdes inför när han blev jediriddare.

Klonerna övermannas av droidstyrkorna i sektor 4 på Coruscant. Just som de är i akt med att retirera anländer både Yoda och Mace Windu. Med hjälp av Kraften och skicklig stridsteknik lyckas de återfå överhanden i striden.

Överkansler Palpatine ser på den avlägsna striden från sin svit. Tre jediriddare - Shaak Ti, Roron Corobb och Foul Moudama- anländer för att omedelbart föra överkanslern till ett skyddsrum. Palpatine vägrar då striden är så långt därifrån.

Tunga steg hörs från utsidan av byggnaden. Fönstret slås in och general Grievous uppenbarar sig.

 

Avsnittsinformation

Avsnittsnummer:
Säsong 3, avsnitt 3

Originaltitel:
Chapter 23

Svensk titel:
Kapitel 23

TV-premiär:
23 mars 2005 (USA)
27 april 2005 (Sverige)

Längd:
12 minuter

Produktionsnummer:
203

Produktionsbolag:
Cartoon Network Studios
Lucasfilm
Rough Draft Korea
Rough Draft Studios

DVD-premiär:
6 december 2005 (USA)

Produktionsteam

Regi
Genndy Tartakovsky

Manus
Bryan Andrews
Darrick Bachman
Paul Rudish
Genndy Tartakovsky

Producent
Genndy Tartakovsky
Shareena Carlson

Exekutiv producent
Brian A. Miller

Klippare
Paul Douglas

Musik
James L. Venable
Paul Dinletir

Ursprunglig Star Wars-musik av
John Williams

Scenograf
Paul Rudish

Animationsledare
Genndy Tartakovsky

Rollsättning
Collette Bennett Sunderman

Ljudredigering
Erik Foreman

 

Medverkande

Anakin Skywalker
Mat Lucas

Obi-Wan Kenobi
James Arnold Taylor

Yoda
Tom Kane

Padmé Amidala, Shaak Ti och nelvaansk kvinna
Grey DeLisle

C-3PO
Anthony Daniels

Mace Windu och Saesee Tiin
T.C. Carson

Klonsoldat, kapten Typho och klonpilot
André Sogliuzzo

Nelvaansk shaman
Richard McGonagle

Överkansler Palpatine
Nick Jameson

 

Medverkande (svensk dubbning)

Berättare
?

Anakin Skywalker
Dick Eriksson

Obi-Wan Kenobi och Mace Windu
Dan Bratt

Yoda
Gunnar Ernblad

Nelvaansk kvinna
Grey DeLisle

Nelvaansk shaman
Richard McGonagle