När detaljerna rörande den nya animerade TV-serien Clone Wars först presenterades möttes den av hård kritik. Folkets åsikt var inte bara att den skulle bli fult animerad utan att det även var helt omöjligt att bygga upp en fungerande historia under treminutersavsnitten. När serien senare hade premiär, den 7 november 2003 i USA och tre dagar senare i Sverige, överbevisades folkets tidigare farhågor. Serien blev oerhört populär världen över, mycket på grund av Genndy Tartakovskis förmåga att skapa en spännande miniföljetång. Serien lade senare grunden för ytterliggare en TV-serie baserad på klonkrigen, The Clone Wars.

Ett antal företag var intresserade av att skapa Clone Wars, men i slutändan var det barnkanalen Cartoon Network som lyckades få rättigheterna att skapa och sända serien. Tack vare Clone Wars korta format blev ordet microserie ett känt begrepp. På Emmy-galan 2004 vann tv-serien pris för årets mest framstående animerade program.

Den handling som Clone Wars skildrar tar vid när Republiken sätter in sina styrkor mot Muunilinst, en planet som helt och hållet är under kontroll av InterGalaktiska Banksällskapet och Separatisterna. General Obi-Wan Kenobi och hans lärling Anakin Skywalker är ansvariga för att operationen ska lyckas, men i vägen står en ondsint före detta jediriddare, en skicklig prisjägare och en grym och dödlig separatistgeneral.

 

TV-serieinformation

Originaltitel:
Star Wars: Clone Wars

Svensk titel:
Star Wars: Klonkrigen

Antal avsnitt:
25

Antal säsonger:
3

TV-kanal
Cartoon Network

TV-premiär säsong 1:
7 november 2003 (USA)
10 november 2003 (Sverige)

TV-premiär säsong 2:
26 mars 2004 (USA)
29 mars 2004 (Sverige)

TV-premiär säsong 3:
21 mars 2005 (USA)
25 april 2005 (Sverige)

DVD-premiär säsong 1:
22 mars 2005 (USA)

DVD-premiär säsong 2:
22 mars 2005 (USA)

DVD-premiär säsong 3:
6 december 2005 (USA)

 

Övrigt

Avsnittslista för Star Wars: Clone Wars