Sammanfattning

När de nu har länkats samman till en större rebellcell leder nu Ghosts besättning ett uppdrag för att stjäla lasten från en kejserlig konvoj. Uppbackade av Phoenix Squadrons A-vingar lyckas Ghost ta sig fram till målet.

Medan Imperiet får förstärkning så drar Zeb in behållarna. Phoenix Squadron och Ghost håller de kejserliga styrkorna stången och de ansluter sig till resten av flottan för hoppet in i hyperrymden. Uppdraget slutfört.

På Lothal får minister Tua försvara sig själv inför agent Kallus. Hon har ingen mer information om rebellerna även om guvernör Tarkin begär resultat. Hon vet inte vad mer hon kan göra.

Den onde sithlorden Darth Vader uppenbarar sig i dörröppningen. Han har skickats till Lothal för att personligen ta hand om rebellerna. Han säger att de kommer att pressa planeten till någon avslöjar var förrädarna gömmer sig. Han säger sedan åt Tua att hon ska besöka Tarkin för att stå till svars för sitt misslyckande.

Besättningen på Ghost återvänder till kommandoskeppet Phoenix Home där kommendör Sato lovordar dem för deras insatser att säkra bränsle under räden, trots att det inte fanns några sköldgeneratorer ombord på det kejserliga fraktskeppet så som underrättelserapporterna sagt.

Chopper rullar in i kommandocentralen med ett brådskande meddelande. Hera säger åt Chopper att maskera signalen genom att enbart använda envägs visuell kommunikation. Meddelandet är en holografisk sändning från gamle Jho, den ithorianska barägaren på Lothal. Han presenterar dem för minister Tua.

Tua vet att hennes liv är i fara och ber i desperation om rebellernas hjälp att lämna Imperiet. I gengäld erbjuder hon värdefull information som namnen på andra rebellsympatisörer och information om den verkliga orsaken till varför Imperiet befinner sig på Lothal, ett uppdrag som har beordrats av självaste kejsaren. De går efter lite tvekan med på att hjälpa henne bort från Lothal.

Efter mötet så uttrycker Kanan sin oro över att ansluta sig till denna större rebelloperation. Samtidigt som han är tacksam för att räddade honom från Imperiet så har han sett vad krig för med sig, och han är inte angelägen om att kastas in i ytterligare ett.

För att undvika att bli upptäckta tar rebellerna en skyttel tillbaka till Lothal där de ska möta upp minister Tua. Planen är att hitta henne och stjäla hennes kejserliga skyttel för att fly från planeten.

När det når Lothals luftrum upptäcker de att Imperiets närvaro har ökat sedan deras seger vi Mustafar. Ezra känner en isande kyla genom Kraften.

Zeb och Chopper stannar vid skytteln ifall de behöver ge sig av snabbt, medan resten av gruppen gör väg mot Tua. Kanan stjäl en stormsoldats rustning för att lättare få tillgång till den kejserliga hangaren.

Från hustaken inser Ezra att Tua har sällskap. Lord Vader har beordrat agent Kallus att följa Tua till skytteln. När rebellerna uppenbarar sig säger Kallus åt Tua att gå ombord på skytteln. När hon går på skytteln så exploderar skeppet. Kallus anklagar rebellerna för sprängningen. Det utbryter en eldstrid mellan rebellerna och Kallus och hans styrkor. Rebellerna lyckas ta sig tillbaka till skytteln där Zeb och Chopper väntar.

Skeppet flyger iväg och Kallus ser på tillsammans med en spiondroid. Trots deras flykt så når de inte långt. En gångare skjuter ner skytteln och de kraschar på Lothals stadsgator. Gruppen evakuerar skeppet och springer.

Kallus rapporterar tillbaka till Vader. Sithlorden säger åt Kallus att använda spiondroidens inspelning för att sätta dit rebellerna för attentatet via en HoloNet-utsändning. Vader beordrar att stänga ner rymdhamnen och befaller att alla skepp som försöker lämna planeten ska förgöras.

Rebellerna tar sig till Ezras gamla hem för skydd och ser den kejserliga HoloNet-sändningen. De vet att dem måste lämna planeten för gott. Strax därefter så stormas huset av stormsoldater. Rebellerna flyr upp på taket precis innan de kejserliga soldaterna förstör hemmet.

Kanan har en djärv idé. Imperiet letar efter dem överallt, utom vid det kejserliga komplexet. De kan försöka stjäla en skyttel där. Det är farligt, men de har inte så många andra alternativ. Dessutom är Kanan redan rätt klädd.

Iklädd sin kadettuniform följer Ezra med Kanan för att ta sig in i det kejserliga komplexet. Resten av gruppen gömmer sig i stora fraktlådor. De blir stoppade av en stormsoldat som vill inspektera fraktlådorna. Ezra försöker använda ett tanketrick på stormsoldaten, men misslyckas. Men Kanan lyckas och de släpps förbi.

Dem hittar fram till hangaren, får syn på en skyttel och lyckas stjäla några militärt klassade sköldgeneratorer på vägen. Men just som de ska gå ombord på skytteln så stannar Kanan och Ezra upp. De känner någonting. Det är kallt.

Det är Darth Vader. Sithlorden har väntat på dem tillsammans med en trupp av stormsoldater.

Medan stormsoldaterna strider mot de andra rebellerna tar sig Kanan och Ezra an Darth Vader i en ljussabelsduell. Men de två jediriddarna blir med lätthet övermannade. Darth Vader är hopplöst stark, duellerar med lätthet och kastar Kanan tvärs över hangaren och slår ut honom.

Ezra försöker ensam att attackera Darth Vader, men Vader använder Kraften för att lyfta upp och hålla fast Ezra. Vader smädar Ezra genom att säga att Kanan har lurat padawanen att tro att han kan bli en jediriddare, och använder Kraften för att långsamt föra Ezras egen ljussabel mot padawanens hals.

Kanan kvicknar till precis i tid för att stoppa sithlorden. Men han är ingen match för Vader som hugger jediriddaren i axeln. Innan Vader kan förgöra Kanan och Ezra sker en explosion. Sabine och Zeb har kastat sprängladdningar som får flera AT-DP-gångare att falla, och jediriddarna använder Kraften för att knuffa Vader under dem medan de faller.

Rebellerna tror att Vader är död och börjar gå mot skytteln, men han använder Kraften för att lyfta upp gångarna i luften och reser sig ur elden.

Ezra är chockad och undrar om det finns någonting som kan döda Vader. Kanan svarar att de åtminstone inte kan göra det och att de borde fly. Medan Kanan och Ezra springer mot skytteln försöker Sabine att skjuta den mystiske fienden. Han reflekterar tillbaka skotten med sin ljussabel och träffar Sabines rustning och hjälm.

På skytteln får rebellerna tid att samla sig, och Kanan förklarar för Ezra att angriparen var något mycket värre än ännu en inkvisitor. Det var en sithlord, den uråldriga fienden till jediriddarna. De hade tur att överleva.

Kallus rapporterar tillbaka till Vader. Inget skepp har lämnat planeten. Vader beordrar att flyktinglägret Tarkintown ska brännas ner till grunden. Han kommer att använda rebellerna medlidande mot dem.

Ghosts besättning behöver lämna Lothal och kommer bara tänka på en man som har möjligheten att hjälpa dem: Lando Calrissian. Smugglaren går med på att hjälpa dem i utbyte mot tre sköldgeneratorer.

De åker till Calrissians verksamhet där hans droid, W1-LE, tillhandahåller de maskeringstranspondrar de behöver. Men innan de åker därifrån ser Ezra hur rök stiger borta i horisonten.

Han hoppar upp på en speeder tätt följd av Kanan. Tarkintown står i lågor. Ezra kan inte känna att någon finns kvar. De har alla tagits I förvar var Imperiet. Kanan förstår att det är en fälla för att locka fram dem.

Tillslut så ger sig rebellerna iväg. De har iordningställt transpondrarna som kommer att skicka skyttelns signal mellan olika sektorer och förvilla Imperiet. Det fungerar och de lyckas smita förbi den kejserliga blockaden. De diskuterar vad de ska göra härnäst och kommer tillslut överrens om att de ska fortsätta kämpa i rebellupproret.

Kallus och Vader får en rapport om att rebellerna har flytt. Vader ber om att hans skepp ska förberedas. Det finns en spårsändare ombord på skytteln.

När rebellerna har landat ombord på Phoenix Home upptäcker Chopper att en sändare aktiverades på skytteln när de dockade. De har blivit spårade. De skyndar sig att meddela upptäckten till kommendör Sato när de upptäcker ett skepp i sektorn. Det är Darth Vader i hans TIE Advanced. Kommendör Sato beordrar Phoenix Squadron att stoppa skeppet.

Men de är ingen match. Vader eliminerar A-vingar en efter en tills bara två återstår, och tar ut Phoenix Home.

Hera och resten av gruppen tar hjälp av Ghost. Ahsoka Tano följer med dem. Ahsoka känner att Kraften är stark i deras angripare. Hon ber Kanan om hjälp att tillsammans sträcka sig ut i Kraften för att ta reda på hur stark deras motståndare är.

Samtidigt börjar Ezra känna samma känsla som han hade på Lothal och förstår att TIE-piloten är sithlorden de stred mot. Ahsoka känner någonting om Vader i Kraften som skrämmer henne. Hon och Vader känner av varandra i Kraften och Vader inser att Ahsoka - som var hans padawan när han fortfarande var känd som jediriddaren Anakin Skywalker-  fortfarande är vid liv.

Ahsoka överrumplas av all smärta och rädsla i Kraften och svimmar.

Phoenix Home fortsätter att falla samman och kommendör Sato beordrar sin besättning att lämna skeppet. De evakuerar i flyktkapslar, och flottans överlevande gör hoppet in i ljushastighet. Samtidigt leder Hera in Vader mellan två ankommande stjärnjagare.

Stjärnjagarna aktiverar sina dragningsstrålar för att fånga Ghost, men när Hera går in i ljushastighet i sista möjliga stund lämnar hon Vader fast i en dragningsstråle.

Ghost möter upp med resten av flottan för att påbörja reparationer av skador från rymdslaget. Ahsoka har kvicknat till och ber att få prata med Kanan och Ezra. Hon frågar om sithlorden de mötte i huvudstaden på Lothal. Kanan berättar att han inte har känt en sådan ond närvaro sedan klonkrigen.

Ezra undrar om Ahsoka vet vem sithlorden är. Hon svarar att hon inte vet vem han är, men att han kommer försöka att förgöra dem igen.

På kommandobryggan på en stjärnjagare tar Vader kontakt med kejsaren. Han berättar för sin mästare att han har skadat rebellerna och tror att Anakin Skywalkers lärling är vid liv och i förbund med rebellerna. Kejsaren råder Vader att vara tålmodig och befaller honom att sända ut en annan inkvisitor för att jaga rätt på dem.

 

Avsnittsinformation

Titel:
Belägringen av Lothal

Originaltitel:
The Siege of Lothal

Premiär:
18 april 2015 (USA, Celebration Anaheim)
20 juni 2015 (USA, Disney XD)
25 oktober 2015 (Sverige, Disney XD)

Längd:
43 minuter

Avsnittsnummer:
Säsong 2, TV-film

Produktionsnummer:
201-202

Produktionsbolag:
Lucasfilm
Lucasfilm Animation

 

Produktionsteam

Regi
Bosco Ng
Brad Rau

Manus
Henry Gilroy

 

Medverkande

Ezra Bridger
Taylor Gray

Hera Syndulla
Vanessa Marshall

Kanan Jarrus
Freddie Prinze Jr.

Sabine Wren
Tiya Sircar

Zeb Orrelios
Steve Blum

C1-10P ("Chopper")
-

Agent Kallus
David Oyelowo

Ahsoka Tano
Ashley Eckstein

Alton Kastle, imperietekniker #2 och stormsoldatkommendör
Steve Blum

Kommendör Sato, imperietekniker och imperietekniker #3
Keone Young

Darth Vader
James Earl Jones

Kejsaren, W1-LE och imperietekniker
Sam Witwer

Lando Calrissian
Billy Dee Williams

Gamle Jho, stormsoldat #1, Phoenix #3, amiral Konstantine och rebelltekniker
Dee Bradley Baker

Minister Maketh Tua
Kath Soucie

Phoenix #1, stormsoldat, stormsoldat #4 och imperiekapten
Matthew Wood

 

Produktionsteam (svensk dubbning)

Dialogregi
Robin Rönnbäck

Dialogöversättare
Magnus Veigas

Kreativt ansvarig
Kirsten Saabye

Studioproducent
SDI Media

 

Medverkande

Ezra Bridger
Natanael Horn Weitzberg

Hera Syndulla
Sara Huss Kleimar

Kanan Jarrus
Joakim Nätterqvist

Sabine Wren
Mikaela Ardai Jannefors

Garazeb "Zeb Orrelios
Gerhard Hoberstorfer

C1-10P ("Chopper")
-

Kejsaren
Adam Fietz

Agent Kallus
Daniel Goldmann

Ahsoka Tano
Linda Åslund

Lando Calrissian och imperiekapten
Mattias Knave

Minister Maketh Tua
Michaela Jolin

Övriga röster
Natanael Horn Weitzberg
Joakim Nätterqvist
Sara Huss Kleimar
Mikaela Ardai Jennefors
Gerhard Hoberstorfer
Adam Fietz
Daniel Goldmann
Daniel Sjöberg
Joakim Jennefors
Johan Schinkler
Linda Åslund
Mattias Knave
Michaela Jolin