Sammanfattning

Rebellflottan reser genom rymden och omgrupperar efter att deras kommandoskepp Phoenix Home förintades. De flyr från Imperiet och är i behov av både en ny bas och fler allierade.

Ahsoka Tano säger att hon känner någon som kan hjälpa dem. Han är en stor militärledare med stor kunskap om den Yttre randen. Men den forne jediriddaren har tappat kontakten med honom. Hon har dock en idé om hur de ska finna honom.

Ahsoka ger huvudet av en gammal taktikdroid till Ghosts besättning. Hon har hört att hennes vän senast sågs I Seelos-systemet och att droidhuvudet kanske kan finna honom där. Ahsoka följer dock inte med på uppdraget. Hon måste undersöka sithlorden hon kände I Kraften tidigare.

Rebellerna når Seelos. Hyperdriften har slagits ut på Ghost. Hera och Chopper tvingas stanna kvar på skeppet medan de andra tar Phantom ner till planeten Seelos yta.

När de flyger över planetens vida stenslätter vaknar droiden till liv och börjar upprepa numret 7567 om och om igen.  Den har lokaliserat och spårar något. De ser en gående tank långt bort I horisonten. När de närmar sig ser de att det är kraftigt modifierad AT-TE, precis som dem som användes under klonkrigen. De landar framför tanken.

Tre gamla men kraftigt beväpnade män uppenbarar sig. Ezra frågar om de vet vad numret 7567 betyder. Ledaren är chockad över att få höra sitt födelsenummer. Kanan inser att de tre männen är kloner och tänder sin ljussabel. En av soldaterna öppnar eld I tron om att jediriddaren har kommit för att söka hämnd. Klonernas ledare får den andra att lugna ner sig och lägga ner sitt strålgevär.

Ledaren för gruppen presenterar sig som Rex, kapten för 501:a legionen. De andra klonerna är Wolffe och Gregor. Ezra berättar att han och de andra har sänts dit av Ahsoka. Rex förklarar att han stred tillsammans med Ahsoka från slaget vid Christophsis till belägringen av Mandalore, och att hennes vänner även är hans vänner.

Ezra förklarar att rebellerna både är för få till antalet och för svaga för att slåss mot Imperiet. De behöver klonernas hjälp. Men Rex berättar att de är pensionerade sedan kejsaren beslöt att klonarmén har fyllt sitt syfte. Deras dagar som soldater är över.

Ezra ber dem istället om hjälp för att hitta en ny bas till rebellerna. Wolffe varnar för farorna med att hjälpa rebellerna, men Gregor ser ett tillfälle som är för bra för att missa. Gregor informerar Ghosts besättning om att de ska få en lista över potentiella baser i utbyte mot att de hjälper till att fånga en joopa.

På en stjärnjagare nås agent Kallus av ett meddelande från en gammal klonenhet på Seelos som rapporterat en jediriddare. Kallus beordrar att man ska skicka ut en sonddroid för att undersöka saken.

På Seelos undrar Ezra varför Kanan inte litar på klonerna, de har ju inte gjort något. Dessutom ville Ahsoka att de skulle lita på Rex. Kanan förklarar att klonerna, som stred sida vid sida med jediriddarna I klonkrigen, förrådde dem och mördade hans mästare. De jagade även Kanan som lyckades fly undan och gömma sig.

Rex berättar för Kanan att han, Wolffe och Gregor inte dödade några jediriddare. De tog ut sina kontrollchip innan order 66 utfärdades.

Långt borta I horistonten landar en sonddroid som sänts ut av Imperiet.

Gregor och Ezra står I fören på klonernas AT-TE och tittar på medan Zeb vandrar över det öppna landskapet fäst med en laserlina. Gregor förklarar för Ezra och Sabine att joopor älskar lukten och smaken av lasater. De inser att Gregor använder Zeb som bete för att locka ut joopan.

Marken runt omkring Zeb börjar krackelera. En lång tunga sticker upp ur ett hål och tar tag I Zeb innan han dras ner under markytan. 

Klonerna och rebellerna samarbetar för att rädda Zeb. Den jättelika besten drar AT-TE:n över öknen. När joopan tar sig upp över markytan skjuter Rex den och dödar den.

Gregor är jublande glad över att ha lyckats fånga deras största fångst någonsin. Han hjälper Zeb ut ur joopans mun. Kanan kräver att de ska samla all information de behöver och åka därifrån, men Rex övertygar dem om att stanna på middag.

Senare tar Kanan kontakt med Hera och förklarar sin misstro till klonerna. Hera säger att hon förstår hur han känner men påminner honom även att kloner och jediriddare brukade rädda flera miljarder liv, inklusive hennes eget.

Sabine går in I kommunikationsrummet och upptäcker att en av klonerna har varit I kontakt med Imperiet. Rasande konfronterar hon och de andra I besättningen klonerna. Rex konfronterar Wolffe som ångerfullt medger att han har uppmärksammat Imperiet för att skydda sina bröder från att åtalas för att ha hjälpt jediriddaren.

När Kanan beordrar Sabine att kontakta Hera för att söka efter inkommande imperieskepp, upptäcker hon att sonddroiden har tagit sig in I Phantom I full färd med att sabotera skeppet. Sonddroiden förstör skeppets motorer medan den försöker fly.

Rex lyckas förstöra sonddroiden med ett välriktat skott, men skeppet är skadat och Ghosts besättning är strandade. Dessutom vet nu Imperiet var dem är, och är på väg efter dem.

Fortsättning följer…

 

Avsnittsinformation

Originaltitel:
The Lost Commanders

Premiär: 
8 oktober 2015 (USA, New York Comic Con)
14 oktober 2015 (USA)
1 november 2015 (Sverige)

Längd:
22 minuter

Avsnittsnummer:
Säsong 2, avsnitt 1

Produktionsnummer:
203

Produktionsbolag:
Lucasfilm

Produktionsteam

Regi
Dave Filoni
Sergio Paez

Manus
Matt Michnovetz

 

Medverkande

Ezra Bridger
Taylor Gray

Hera Syndulla
Vanessa Marshall

Kanan Jarrus
Freddie Prinze Jr.

Sabine Wren
Tiya Sircar

Zeb Orrelios
Steve Blum

C1-10P ("Chopper")
-

Amiral Konstantine och klonsoldater
Dee Bradley Baker

Agent Kallus
David Oyelowo

Ahsoka Tano
Ashley Eckstein

Kommendör Sato
Keone Young

Imperieofficer och taktikdroidhuvud
Steve Blum