Sammanfattning

Ghosts besättning har ett möte med kommendör Sato och Rex där de diskutera vilka möjligheter det finns för en ny hyperrymdsrutt till Lothalsektorn. Sabine rekommenderar Concord Dawn, en mandaloriansk koloni som ännu inte är under Imperiets styre. Rex berättar att Concord Dawn är känd för sina elitkrigare som utbildade klonsoldater under klonkrigen. Men de vet inte var deras lojalitet ligger.

De beslutar sig för att besöka mandalorianerna. Hera kommer att leda uppdraget, och Sabine kommer följa med.

Hera leder Phoenix-skvadronen mot Concord Dawn. När de når fram så möts de av tre mandalorianska skepp. Mandalorianerna flyger upp jämsides med rebellernas A-vingar. Rebellerna anropas av Fenn Rau, beskyddare av Concord Dawn, som begär att få veta vad de gör i hans system. Hera förklarar att de kommer i fred och begär säker passage. Men när twi’leken avslöjar att hon representerar rebellerna så avslutar Fenn Rau konversationen.

Mandalorianerna öppnar eld mot rebellerna. Rau och hans flotta skjuter ner A-vingarna en efter en. Hera beordrar en reträtt för alla överlevande och säger till Sabine att hon snart kommer följa. Men precis innan hon ska göra hoppet till hyperrymden så skjuter mandalorierna Heras jaktskepp.

Hera och Sabine lyckas ta sig tillbaka till rebellernas flaggskepp, men Heras A-vinge är skadad och hon är medvetslös. 

Heras vitala tecken stabiliseras, men Sabine är arg. Hon ber om ursäkt till den medvetslösa Hera och säger att mandalorianerna ska få betala för vad de gjort.

Man drar upp en ny plan. Man ska infiltrera den mandalorianska basen och förhandla med dem. Kanan giller det inte, men tar på sig att avsluta uppdraget själv. Han tillåter bara att Chopper följer med trots Sabines protester om att följa med.

Kanan tar Phantom och upptäcker snart att han har sällskap. Sabine har gömt sig ombord på skeppet. De får klara av uppdraget tillsammans trots allt. Men medan Sato beordrade honom att förstöra de mandalorianska jaktskeppen så vill Kanan slutföra Heras mål att rekrytera mandalorianerna till upproret mot Imperiet.

De når till slut fram till Concord Dawns tredje måne och den mandalorianska basen. De får syn på en imperieofficer som betalar Fenn Rau för mandalorianernas tjänster. Han beordrar dem att rapportera all kontakt med rebellerna.

Kanan och Sabine gör en överenskommelse. Jediriddaren ska försöka rekrytera Fenn Rau och hans folk. Om inte det fungerar ska Sabine spränga deras jaktskepp. Kanan beger sig mot Rau medan Sabine placerar ut sitt sprängmedel.

Rau är imponerad att Kanan lyckades nå honom och erbjuder honom mat. Kanan förklarar att han känner till Raus hjältedåd i klonkrigen och visar upp sin ljussabel. Under slaget om Mygeeto räddade Ray och hans skvadron Kanans liv. Nu vill Kanan återgälda tjänsten.

Under tiden placerar Sabine ut sprängladdningar över hela basen. Allt går bra tills hon slår i huvudet i underredet på ett skepp vilket varnar flera av mandalorianerna om hennes närvaro.

Omringad sager Sabine att hon är från klan Wren, huset Vizsla, och åberopar den mandalorianska koden att söka rättvisa genom envig.

Kanan och Rau fortsätter att prata men avbryts av nyheten om Sabines utmaning. Rau går ut där Sabine utmanar honom i strid.

Rau roas av hela situationen, men välkomnar utmaningen. Kanan försöker gå emellan och ber Sabine att inte döda honom. Sabine säger att Kanan måste lite på henne. Rau och Sabine står still, redo att dra sina vapen.

Sabine är den snabbare av de två. När Rau drar sin pistol skjuter hon den ur händerna på honom och aktiverar sedan sprängämnena. Flera av de mandalorianska skeppet förstörs.

Kanan tänder sin ljussabel och springer tillsammans med Sabine iväg från det brinnande vraket. De bestämmer sig för att jaga Rau som springer mot sitt skepp, beslutsam om att förgöra rebellflottan. Men Kanan är orubblig om att de inte ska döda någon.

När Rau flyger iväg hoppar Kanan upp och klamrar sig fast i hans skepp. De flyger upp i stratosfären. Mandalorianen försöker skaka av honom. Kanan hugger i den vänstra motorn. Ett spår av rök följer skeppet.

Kanan slår Rau medvetslös och drar honom ut ur cockpiten samtidigt som Phantom kommer till undsättning.

Rau kvicknar till och Kanan tillåter honom att svara på en inkommande meddelande. Mandalorianen är imponerad över vad han sett från rebellerna och beordrar sina män att ge rebellerna säker passage genom Concord Dawn. Och de ska inte heller rapportera rebellerna till Imperiet.

Kanan välkomnar Rau till upproret. Men Rau anser att de bara är vänner för att de måste.

Hera har vaknat och vill träffa Kanan och Sabine. Hera är överraskad över att de tagit en fånge. Sabine säger att de inte är i krig med beskyddarna. Det hade inte varit rättvist.

 

Avsnittsinformation

Originaltitel:
The Protector of Concord Dawn

Premiär:
27 januari 2016 (USA)
2016 (Sverige)

Längd:
22 minuter

Avsnittsnummer:
Säsong 2, avsnitt 11

Produktionsnummer:
213

Produktionsbolag:
Lucasfilm

 

Produktionsteam

Regi
Brad Rau

Manus
Henry Gilroy
Kevin Hopps

 

Medverkande

Ezra Bridger
Taylor Gray

Hera Syndulla
Vanessa Marshall

Kanan Jarrus
Freddie Prinze Jr.

Sabine Wren
Tiya Sircar

Zeb Orrelios
Steve Blum

C1-10P ("Chopper")
-

Kommendör Sato
Keone Young

Fenn Rau
Kevin McKidd

Phoenix fyra och 2-1B kirurgdroid
Vanessa Marshall

Phoenix tre
Dave Filoni

Phoenix två och andrepilot #1
Steve Blum

Rex, imperieofficer och andrepilot #2
Dee Bradley Baker