Sammanfattning

Inkvisitorn kontaktar den fruktade sithlorden Darth Vader. Den mörke lorden informerar inkvisitorn om att kejsaren har förutsett ett nytt hot mot honom: Kraftens barn. De får inte utvecklas till att bli jediriddare. Inkvisitorn får i uppdrag att jaga ifatt alla jediriddare. Jakten har börjat.

Medan Ezra Bridger står i ett övergivet kommunikationstorn och tittar ut över Lothals vida slätter får han syn på en av Imperiets stjärnjagare som flyger mot Capital City. Han följer efter skeppet in mot staden. I staden trakasseras en lokal försäljare av kommendant Aresko och uppdragsgivare Grint tillsammans med en grupp stormsoldater. Försäljaren uttrycker sitt missnöje med Imperiet, att de har förstört Lothal liksom resten av galaxen. Aresko anklagar försäljaren för förräderi och beordrar hans arrestering. Ezra passerar förbi händelsen och lyckas stjäla Areskos kommunikationsradio som han använder för att utge sig vara ett imperiebefäl och beordrar Aresko och Grint att skynda sig till en nödsituation en bit därifrån. Stormsoldaterna släpper försäljaren för att skynda sig iväg. Försäljaren tackar Ezra för hans hjälp.

Ezra klättrar upp på ett närbeläget tak för att kunna spionera på Aresko och Grint som upptäcker att det inte alls funnits någon nödsituation. I stället träffar de på förnödenhetsmästare Yogar Lyste som övervakar en transport av viktiga fraktlådor. Utan att veta vad som händer så känner Ezra en närvaro i Kraften. Han får syn på Kanan Jarrus på gatan nedanför. Ezra gömmer sig då Kanan i sin tur känner hans närvaro. Ezra ser på medan Kanan tillsammans med Zeb Orrelios och Sabine Wren påbörjar sitt uppdrag att stjäla Imperiets förnödenhetslådor.

Sabine planterar en sprängladdning på en av Imperiets svävarcyklar. När fordonet exploderar försöker Imperiet att flytta lådorna till säkerhet. Tre svävarcyklar med två fraktlådor vardera kopplade bakom sig sätter fart genom gränderna, men Kanan och Zeb har gillrat ett bakhåll och gör snabbt slut på svävarcykelförarna och stormsoldaterna som skulle vakta dem. De tänker precis lägga beslag på fraktlådorna när Ezra hoppar ner från ett hustak och stjäl en svävarcykel med dess fraktlådor. Sabine får syn på Ezra och lyckas ta tillbaka en av lådorna innan han jagas ut ur staden tätt följd Kanan och Zeb.

Jakten fortsätter på en motorväg utanför staden. När Imperiet ger sig in i jakten tvingas Kanan och Zeb att avbryta jakten för att ta sig tillbaka till deras skepp Ghost. Ett TIE-jaktskepp fortsätter att jaga och börjar beskjuta Ezra. När hans svävarcykel skjuts sönder står han försvarslös mot TIE-jaktskeppet ute på en av Lothals slätter tills skeppet Ghost dyker upp. Kanan erbjuder Ezra en chans att ta sig ombord på skeppet och fly samtidigt som ytterligare TIE-jaktskepp närmar sig på horisonten. Utan att veta hur han gör det använder Ezra Kraften för att hoppa ombord på skeppet med fraktlådan. Ghost flyger ut i rymden jagad av TIE-jaktskepp. Samtidigt får Ezra reda på vad fraktlådan han stulit innehåller: strålgevär.

Zeb och Ezra börjar bråka vilket får Zeb att stänga in Ezra i ett litet skrymsle.

I Capital City har Imperiets säkerhetsbyrå fattat intresse för vad som precis hänt. Det är inte första gången någon stjäl fraktlådor från Imperiet på Lothal. De misstänker att rebeller förbereder ett uppror och har skickat ut agent Kallus för att sätta stopp.

Ghost landar på en annan del av Lothal vid en bosättning som ortborna kallar för Tarkintown, döpt efter stormoff Tarkin som tvingade nybyggarna från sina gårdar. Flyktingarna som bor där lider. Kanan och Hera Syndulla lämnar fraktlådorna innehållandes vapen till brottslingen Cikatro Vizago. I utbyte mot vapnen får de information om var någonstans Imperiet håller wookieerna de förslavat.

Medan de andra befinner sig i flyktinglägret kallar Kraften på Ezra. Den för honom in i Ghost till Kanans rum där han hittar en holokron och en blåklingad ljussabel. Kanan, Hera och Chopper upptäcker Ezra när han testar ljussabeln. Kanan tar tillbaka ljussabeln men låter Ezra behålla holokronen.

Kanan kallar på gruppen för ett nytt uppdrag. De ska rädda wookieerna som är på väg till Imperiets tvångsarbetsläger. De avbryts av Ezra som faller ner från en ventilationstrumma varifrån han har tjuvlyssnat. Zeb vill göra sig av med tonåringen, men de andra lugnar ner honom.

Hera tar med Ezra in i cockpiten där hon kontaktar en kejserlig transport. Hon påstår sig vara i besittning av en wookiee och är där för sin belöning.

Rebellerna bordar kryssaren. De försöker hävda att Zeb är en ovanlig, hårlös wookiee. Listigheterna fungerar inte och Zeb väljer att istället slå ihjäl stormsoldaterna som har mött dem.

Ezra och Hera stannar kvar ombord på Ghost men de blir snabbt varse om att all kommunikation blockeras. På något sätt känner Ezra att något är på väg. Några sekunder senare dyker en stjärnjagare upp från hyperrymden. Allt har varit en fälla.

Agent Kallus och en skvadron med stormsoldater bordar kryssaren. Hera uppmanar Ezra att hjälpa deras vänner. Ezra springer genom korridorerna för att hinna fram till rebellerna. Han hinner fram precis då Kallus och hans soldater uppenbarar sig. Sabine och Chopper stänger av gravitationsgeneratorn. Det ger dem tillräckligt med tid för att hinna tillbaka till Ghost. Utom Ezra som tillfångatas av Kallus. Zeb har inget annat val än att lämna honom.

Tillbaka på deras rymdskepp erkänner Zeb att Ezra inte hann tillbaka. Besättningen är chockad och bedrövad, och osäkra på vad de ska göra härnäst.

På stjärnjagaran besöker Kallus den tillfångatagne Ezra i hans cell och informerar pojken om att han enbart hålls som bete för hans vänner. Ezra tror att det är meningslöst eftersom de inte har någon anledning att komma efter honom. När han lämnas ensam kastar han holokronen han stulit från Kanan på golvet. När han lugnar ner sig spelas ett meddelande upp från jedimästare Obi-Wan Kenobi som påminner alla överlevande jediriddare att ha tillit till Kraften.

Inspirerad av meddelandet lägger Ezra upp en flyktplan där han lurar stormsoldaterna som vaktar honom att gå in i hans cell. Ezra har gömt sig bakom en trappa och när stormsoldaterna har ryggen till smiter han ut ur cellen och låser in dem.

Han tar sig till ett förrådsrum där han knycker en kejserlig stridsförarhjälm. Han får in en frekvens och får reda på att wookieerna transporteras till Kessels kryddgruvor. Han får också höra att Ghosts besättning har kommit tillbaka för att rädda honom.

Medan Kanan, Sabine och Zeb når stjärnjagarens hangar, hoppar Ezra ner från ventilationstrumman ovanför. Men lyckan över återföreningen blir kortvarig. Kallus och hans stormsoldater anländer.

Medan Kallus skriker ut sina order upptäcker han sprayfärg på marken. Det är Sabines visitkort och betyder att hon har lämnat en sprängladdning. Han skriker åt alla att ta skydd, men det är för sent.

Explosionen spränger ett stort hål I skeppet. Spillror och stormsoldater dras ut i rymden av vakuumet utanför. Kallus hänger kvar tillräckligt länge för sköldarna att aktiveras.

I cockpiten på Ghost informerar Ezra de andra om att wookieerna förs till kryddgruvorna på Kessel. Det drar till sig oroliga blickar från gruppen. Sabine förklarar att det är ett tvångsarbetsläger och i princip en dödsdom.

På Kessel förs wookieerna in i läger av stormsoldater. Kitwarr, en ung hane, och hans far Wullffwarro är ibland dem. Deras situation verkar hopplös.

Ghosts anländer och skjuter laserstrålar mot de kejserliga styrkorna. Hera landar skeppet och Kanan Ezra, Sabine och Zeb landstiger, redo för strid.

I smyg tar sig Ezra till wookieerna. Han säger åt dem att han är där för att hjälpa, och tar en efter en av deras handklovar. När de är fria är wookieerna reda att slåss. Wullffwarro kastar argt iväg en stormsoldat i närheten.

Flera TIE-jaktskepp anländer och börjar skjuta mot Ghost. Hera tvingas flyga iväg. Strax därefter anländer Kallus.

Laserstrålar flyger åt alla håll. Kitwarr – som fortfarande är fast i sina handklovar – blir avskärmad från de andra wookieerna. Han springer iväg, jagad av stormsoldater. Wullffwarro försöker nå sin son men blir skjuten av en stormsoldat. Det är inte en livshotande skada. Zeb hjälper wookieen i säkerhet.

När gruppen är fångade av tungt artilleri från Kallus och hans män så ger sig Kanan till känna. Från sitt bälte sätter han ihop och tänder sin ljussabel och avslöjar att han är en jedi. Kallus är chockad, och det ger hjältarna den öppning de behöver.

Ezra skyndar efter Kitwarr, men han upptäcks av Kallus. Den unge wookieen jagas av en stormsoldat till en närbelägen bro. Ezra gör ett vågat hopp. Han skjuter med sin elektriska slangbella och får stormsoldaten att falla över räcket. Ezra låser upp Kitwarrs handklovar.

Kallus spårar Ezra till bron och är redo att skjuta den unge rebellen. I sista stund reser sig Ghost från under bron. Kanan står på skeppets tak. Kallus skjuter mot jediriddaren som med lätthet reflekterar tillbaka skottet mot agenten. Kallus flyger av bron men lyckas hålla tag i en stödbalk.

Tillbaka på Ghost återförenas Wullfwarro och Kitwarr. Den äldre wookieen lovar att om Ghosts besättning någonsin behöver hjälp så kommer wookieerna finnas där för dem.

Gruppen för tillbaka Ezra till hans hem. Han lämnar tillbaka den öppnade holokronen till Kanan. Jediriddaren säger åt Ezra att han är stark i Kraften vilket är anledningen till att han kunde öppna artefakten. Kanan erbjuder sig att träna pojken i Kraftens vägar.

I sin hytt tar Kanan en stund för att meditera samtidigt som han spelar Obi-Wans meddelande. Vid slutet av meddelandet kommer Ezra in i hytten och accepterar erbjudandet om att påbörja sin jediträning.

Tillbaka på sin stjärnjagare rapporterar Kallus om sin sammanstötning med jediriddaren till en mystisk figur. Inkvisitorn är mycket nöjd över Kallus information.

 

Avsnittsinformation

Titel:
Upprorsgnistan

Originaltitel:
Spark of Rebellion

TV-premiär:
3 oktober 2014 (USA)
3 oktober 2014 (Sverige)
14 september 2015 (Sverige, prologversionen)

Avsnittsnummer:
Säsong 1, avsnitt 1-2

Produktionsnummer:
MOW (filmen)
102 (del 1)
103 (del 2)
102A (del 1, prologversionen)

Produktionsbolag:
Lucasfilm

 

Produktionsteam

Regi
Steward Lee (del 1)
Steven G. Lee (del 2)

Manus
Simon Kinberg

Skapad av
Simon Kinberg, Dave Filoni och Carrie Beck

Baserad på Star Wars skapat av
George Lucas

Exekutiva producenter
Simon Kinberg, Dave Filoni och Greg Weisman

Samexekutiv producent
Henry Gilroy

Serieregissör
Dave Filoni

Producent
Kiri Hart

Medproducent
Carrie Beck

Linjeproducent
Athena Yvette Portillo

Redigerare
Joe E. Elwood (del 1)
Alex McDonnell (del 2)

Musik
Kevin Kiner

Scenograf
Kilian Plunkett

Animationsledare
Keith Kellogg

Ljuddesigner
David Acord

 

Medverkande

Ezra Bridger
Taylor Gray

Hera Syndulla
Vanessa Marshall

Kanan Jarrus
Freddie Prinze Jr.

Sabine Wren
Tiya Sircar

Zeb Orrelios
Steve Blum

C1-10PR ("Chopper")
-

Agent Kallus
David Oyelowo

Alton Kastle, stormsoldat #3 och stormsoldat #6
Steve Blum

Cikatro Vizago, transportkapten, kejserlig officer #1 och gammal man
Keith Szarabajka

Kommendant Aresko, uppdragsgivare Grint och flykting #1
David Shaugnessy

Stormsoldatskommendör
Greg Weisman

Darth Vader
James Earl Jones

Obi-Wan Kenobi
James Arnold Taylor

Stormsoldat #5
Greg Ellis

Förnödenhetsmästare Yogar Lyste, Morad Sumar och försäljare #1
Liam O'Brien

Inkvisitorn
Jason Isaacs

 

Produktionsteam (svensk dubbning)

Dialogregi
Robin Rönnbäck

Dialogöversättare
Magnus Veigas

Kreativt ansvarig
Kirsten Saabye

Studioproducent
SDI Media

 

Medverkande (svensk dubbning)

Ezra Bridger
Natanael Horn Weitzberg

Kanan Jarrus
Joakim Nätterqvist

Hera Syndulla
Sara Huss Kleimar

Sabine Wren
Mikaela Ardai Jennefors

Garazeb "Zeb" Orrelios
Björn Bengtsson

Inkvisitorn
Roger Storm

Agent Kallus
Daniel Goldmann

Kommendant Aresko
Magnus Mark

Uppgiftsmästare Grint
Fredrik Granberg

Obi-Wan Kenobi
Dan Bratt

Darth Vader
Johan Schinkler

Alton Kastle, Cikatro Vizago förnödenhetsmästare Yogar Lyste
Daniel Sjöberg

Övriga röster
Nicklas Berglund
Daniel Sjöberg