Sammanfattning

Ombord på Ghost försöker Ezra Bridger få en skål att levitera med hjälp av Kraften. Han är djupt koncentrerad. Skålen börjar skaka fram och tillbaka tills den plötsligt höjer sig över bordet. Ezra öppnar ögonen och är glad över det han ser. Men glädjen blir kortvarig när han ser att det är Chopper som har lyft upp föremålet. Droiden kastar skålen på Ezra som en sista poäng i sitt förödmjukande skämt och försvinner sedan snabbt ut ur rummet.

Medan Ezra jagar Chopper passerar han Sabine Wrens rum. Han lägger märke till att hon målar något och säger åt henne att han gärna kan stå motiv. Det vill hon inte.

Ezra jagar Chopper in i sin hytt. Droiden skjuter en elektrisk laddning mot Ezra. Pojken duckar och laddningen träffar istället en sovandes Zeb Orrelios. Zeb blir rasande och gör sig redo att slå till sin rumskompis ända tills Ezra påminner honom om att han räddade hans liv från agent Kallus.

Zeb lugnar ner sig. Allt verkar bra tills Ezras våningssäng faller ihop ovanpå Zeb. Chopper hade tagit bort bultarna. Slagsmålet börjar igen och Zeb jagar Ezra genom skeppet.

Till slut så sätter Hera Syndulla punkt för bråket och säger åt de två bråkstakarna att lämna skeppet. Hon ger dem en inköpslista och säger åt dem att de inte kan komma tillbaka utan en meiloorunfrukt.

Den dysfunktionella duon anländer till staden Kothar där Ezra blir igenkänd av en försäljare. Morad Sumar är en lokal farmare som kände Ezras föräldrar. Ezra frågar om han har några meilooruns till salu, men Morad säger att de inte odlas på Lothal och bara kan köpas från en importör.

Ezra säger adjö men lägger märke till förnödenhetsmästare Lyste och en eskort av stormsoldater i närheten. Han tittar på medan Lyste går fram till farmaren och kräver att få veta om Sumar har ändrat sig. Sumar håller fast vid att han inte tänker sälja sin gård till Imperiet. Lyste går kyligt därifrån.

Efter dispyten möter Zeb upp med Ezra. Han har hittat allt på listan utom meiloorunfrukterna. Lasaten sträcker en korg till Ezra och ber honom hålla den medan han går för att hitta den ovanliga frukten. Pojken protesterar och påminner honom igen om att han räddade Zebs liv. De börjar bråka igen och knuffar till en närbelägen fraktlåda fylld med meiloorunfrukter.

De frågar om de kan få köpa hela lådan men blir informerade om att Imperiet redan har lagt beslag på försäljarens hela förråd av meiloorunfrukter.

Ezra beslutar sig för att stjäla meiloorunfrukterna från en kejserlig trupptransport. När han tar tid på sig att inspektera frukten så blir han upptäckt av stormsoldater.

Zeb och Ezra flyr genom Kothars gator jagade av stormsoldater. Genom att använda sin naturliga klättringsförmåga tar Zeb tag i Ezra och klättrar upp för en byggnad. När de kejserliga soldaterna närmar sig kastar han upp pojken på taket precis innan ett laserskott träffar lasaten och gör att han faller ner till marken.

Turligt nog dämpar några stormsoldater hans fall. Zeb beger sig mot en hangar där ett TIE-jaktskepp och stormsoldater omringar honom. Utan utväg sträcker lasaten upp händerna sedan hoppar han upp på en låda och sedan TIE-jaktskeppet. Han öppnar skeppets lucka, kastar ut piloten, och hoppar själv in.

Trots att han aldrig har flugit ett TIE-jaktskepp tar Zeb kontrollerna och öppnar eld mot sina förföljare innan han flyger iväg för att leta efter Ezra.

Ezra är chockad när har ser att TIE-jaktskeppet styrs av hans rumskompis. Han ber Zeb att släppa in honom. Zeb gör det på villkoret att de är kvitt.

De två brottas om styrreglagen till skeppet vilket får det att flyga i sidled genom stadens marknadsplats. Av misstag skjuter de ett fruktstånd vilket får juice att skvätta över hela cockpitfönstret och hindrar all sikt. Genom att använda Kraften känner Ezra att de är på väg att kollidera med en stenformation. De styr undan i sista minuten.

Ombord på Ghost spelar Chopper och Kanan Jarrus en omgång Dejarik. Zeb och Ezra använder komradion för att berätta för Kanan och Hera att de oavsiktligt har stulit ett TIE-jaktskepp. Kanan är inte glad och bestämmer en mötesplats. 

Under tiden har förnödenhetsmästare Lyste anlänt till Sumars gård. Farmaren upprepar att han inte tänker sälja men den kejserliga officeraren säger att de inte är intresserade av att köpa. På hans order öppnar den kejserliga trupptransporten eld och förstör farmarens hem. Alla närvarande arresteras och fängslas fast till utsidan av trupptransporten.

På väg mot Kanans koordinater ser Zeb och Ezra rök på horisonten. Ezra förstår var det kommer ifrån och de två följer efter den kejserliga konvojen som lämnar platsen. Zeb kontaktar trupptransporten och begär att de ska sakta ner farten. Ezra hoppar ombord på transporten. Med hjälp av Kraften lossar han på fångarnas bojor.

Efter att farmarna har hoppat i säkerhet dyker stormsoldater upp för att skjuta ner Ezra. Han undviker deras eld genom att hoppa från transport till transport. När han duckar för att ta betäckning upptäcker han att han gömt sig bakom en låda innehållandes meiloorunfrukter. Han kastar några på soldaterna och besegrar flera, men i slutändan trängs han in i ett hörn utan att ha någonstans att ta vägen. Zeb använder TIE-jaktskeppet för att skjuta ner de kvarvarande stormsoldaterna och hämtar sedan upp Ezra.

När shoppingen är klar återvänder Zeb och Ezra med en meiloorun. De berättar för Kanan och Hera att de kraschade TIE-jaktskeppet med flit. Inne i Ghost upptäcker de att Sabine har målat en väggmålning. Varken Ezra eller Zeb är nöjda med hur de gestaltas, och de blir äntligen överens om någonting: allt är Choppers fel.

De två jagar Chopper in i skeppets lastutrymme där de snubblar och ramlar över varandra i deras brådska att få tag i droiden. När de lugnat ner sig delar Ezra och Zeb ett leende och minns tillbaka på dagens äventyr.

 

Avsnittsinformation

Titel:
Bättre fly än illa flyga

Originaltitel:
Fighter Flight

TV-premiär: 
20 oktober 2014 (USA)
2 november 2014 (Sverige)

Avsnittsnummer:
Säsong 1, avsnitt 4

Produktionsnummer:
105

Produktionsbolag:
Lucasfilm

 

Produktionsteam

Regi
Steven G. Lee

Manus
Kevin Hopps

Skapad av
Simon Kinberg, Dave Filoni och Carrie Beck

Baserad på Star Wars skapat av
George Lucas

Exekutiva producenter
Simon Kinberg, Dave Filoni och Greg Weisman

Samexekutiv producent
Henry Gilroy

Serieregissör
Dave Filoni

Producent
Kiri Hart

Medproducent
Carrie Beck

Linjeproducent
Athena Yvette Portillo

Redigerare
Alex McDonnell

Musik
Kevin Kiner

Scenograf
Kilian Plunkett

Animationsledare
Keith Kellogg

Ljuddesigner
David Acord

 

Medverkande

Ezra Bridger
Taylor Gray

Hera Syndulla
Vanessa Marshall

Kanan Jarrus
Freddie Prinze Jr.

Sabine Wren
Tiya Sircar

Zeb Orrelios
Steve Blum

C1-10P ("Chopper")
-

Försäljare #1 och kejserlig transportförare
David Shaughnessy

Stormsoldatskommendör
Steve Blum

Förnödenhetsmästare Yogar Lyste, Morad Sumar och stormsoldat #1
Liam O'Brien

Baron Valen Rudor
Greg Ellis

 

Produktionsteam (svensk dubbning)

Dialogregi
Robin Rönnbäck

Dialogöversättare
Magnus Veigas

Kreativt ansvarig
Kirsten Saabye

Studioproducent
SDI Media

 

Medverkande (svensk dubbning)

Ezra Bridger
Natanael Horn Weitzberg

Kanan Jarrus
Joakim Nätterqvist

Hera Syndulla
Sara Huss Kleimar

Sabine Wren
Mikaela Ardai Jennefors

Zeb Orrelios
Björn Bengtsson

Förnödenhetsmästare Yogar Lyste
Daniel Sjöberg

Stormsoldat #1
Henrik Wistrand

Övriga röster
Nicklas Berglund
Joakim Jennefors
Daniel Sjöberg
Stephan Karlsén
Michaela Jolin
Henrik Wistrand