Sammanfattning

Inuti gamle Jhos bar spelar Zeb ett parti sabacc med höga insatser mot en mystisk gäst. Han är säker på att han har en bra hand men har slut på krediter, så han satsar Chopper istället till både droiden och Kanans protester.

Zeb visar sina kort för Kanan som blir imponerad över vilken bra hand lasaten sitter på, och går med på att använda Chopper som insats.

Zeb spelar ut sina kort och börjar genast samla in potten. Men han blir stoppad av främlingen som visar sig ha en ännu bättre hand: Idiotens Hand. Zeb är i chock över att ha förlorat Chopper som nu tillhör den skicklige spelaren vid namn Lando Calrissian.

Lando följer med Kanan, Zeb och Chopper till Ghost. Han behöver ett skepp för att flytta last genom den kejserliga blockaden som ligger över Lothal. I utbyte mot transporten gör han en överenskommelse om att, när jobbet är slutfört, betala generöst och ge tillbaka deras droid. De går med på uppgörelsen även om Hera inte är glad att höra att Zeb satsade och förlorade Chopper.

Ghost tillsammans med dess besättning och Lando lämnar Lothal för att hämta upp lasten.

Den charmerande smugglaren utforskar skeppet och berömmer Hera för hur hon flyger, och beundrar Sabines konst. Sabine är imponerad över Landos kunskaper och är smickrad av hans komplimanger över hennes arbete, vilket gör Ezra svartsjuk.

Djupt ute i rymden så dockar Ghost med rymdskeppet Merchant One tillhörande den sluskige maffiabossen Azmorigan. När Lando i sällskap av Hera och Kanan går ombord på skeppet säger Lando åt dem andra att spela med vad som än händer.

Azmorigan har det som Lando är där för att hämta: En fraktlåda med ett mystiskt innehåll. I utbyte erbjuder han Hera. Samtidigt som Hera och Kanan känner sig lurade så går twi'leken med på förfarandet.

Tillbaka på Ghost med sin nya last så intygar Lando besättningen att Hera kommer klara sig, att hon följer planen och kommer använda en fly i en flyktkapsel. Kanan minns inte att han hört något om en flyktkapsel, men smugglaren är säker på sin sak.

Hera är äcklad av att titta på när Azmorigan äter så att han sölar ner allt omkring sig. Men hon erbjuder sig att servera honom och använder tillfället att slå till. Hon använder en matbricka för att slå både honom och hans vakt medvetslösa. Hera flyr från gangstern och tar sig, precis som Lando sa, till en flyktkapsel.

Tillbaka på Ghost ger hon Lando ett hårt slag i magen. Lando erkänner att han förtjänade det.

Utan att Lando vet om det har Zeb och Ezra redan öppnat fraktlådan. En liten, rund varelse tittar ut men flyr när den skräms vid åsynen av Zeb.

Varelsen är en puffgris. När Zeb fångar den blir varelsen riktigt rädd och sväller upp till flera gånger sin egen storlek. Den blir så stor att den fastnar mellan väggarna i en av skeppets korridorer.

Tack vare att Chopper får igång Ghosts signaturmodulator lyckas man ta sig förbi den kejseliga blockaden. Men en knuff från puffgrisen får Zeb att snubbla över kontrollpanelen och råkar av misstag avaktivera modulatorn. Imperiet upptäcker att skeppet har försökt dölja sin identitet och egentligen tillhör rebellerna. De beordrar alla skepp att öppna eld mot Ghost.

Kanan pressar skeppet ner mot Lothal och använder det tjocka molntäcket som skydd från jagande TIE fighters. Han skjuter ner deras förföljare.

Ghost landar vid Landos egendom som han köpt av Vizago. Han avslöjar att puffgrisen kan upptäcka flera dyrbara mineraler än ett dussin gruvskanners, vilket gör varelsen dyrbar. Den kan heller inte upptäckas av Imperiet som har kriminaliserat bergsbrytning.

Men innan Lando kan betala besättningen så dyker Azmorigan upp. Han kräver att få grisen, Hera, Ghost och dess besättning. Men först och främst vill han begrava Calrissian. När Hera inte går med på hans krav öppnar han eld.

Besättningen strider mot Azmorigans hejdukar och tar skydd bakom några fraktlådor. Ezra visar att hans nya ljussabel även kan fungera som en pistol.

Lando släpper lös puffgrisen som springer över slagfältet. Hera beordrar Zeb att skrämma det lilla djuret. Varelsen blåser upp sig själv och börjar studsa mot Azmorigans män, och slår ut dem en efter en. Men Azmorigan återstår, och han lyckas smyga bakom Zeb och riktar en strålpistol rakt mot lasatens rygg.

Azmorigan säger att alla andra får gå om han bara får Lando. Ezra och Kanan tycker det låter som en bra idé, men Hera fortsätter att säga nej till gangsterns bud.

Under tiden har Chopper flyttat ombord en av Landos bränslebehållare till Ghost, och sedan tagit sig till skeppets kanoner. Han skjuter mot ett område i närheten av Azmorigan vilket ger Zeb tillfället han behöver för att övermanna gangstern. Hera statuerar sina egna villkor: Om Azmorigan och hans män försvinner på en gång, så ska hon låta dem leva. De går med på villkoren.

När allting är över ger Lando tillbaka Chopper till gruppen, men säger att han inte har de krediter som han är skylldig dem. När Ghost flyger iväg står Lando kvar och pratar med puffer pig. Han vet att de tog hans bränsle, och att det var därför han inte betalade dem. En spelare visar aldrig sina kort.

 

Avsnittsinformation

Titel:
Idiotens hand

Originaltitel:
Idiot's Array

TV-premiär: 
19 januari 2015 (USA)
12 april 2015 (Sverige)

Avsnittsnummer:
Säsong 1, avsnitt 11

Produktionsnummer:
112

Produktionsbolag:
Lucasfilm

 

Produktionsteam

Regi
Steward Lee

Manus
Kevin Hopps

Skapad av
Simon Kinberg, Dave Filoni och Carrie Beck

Baserad på Star Wars skapat av
George Lucas

Exekutiva producenter
Simon Kinberg, Dave Filoni och Greg Weisman

Samexekutiv producent
Henry Gilroy

Serieregissör
Dave Filoni

Producent
Kiri Hart

Medproducent
Carrie Beck

Linjeproducent
Athena Yvette Portillo

Redigerare
Joe E. Elwood

Musik
Kevin Kiner

Scenograf
Kilian Plunkett

Animationsledare
Keith Kellogg

Ljuddesigner
David Acord

 

Medverkande

Ezra Bridger
Taylor Gray

Hera Syndulla
Vanessa Marshall

Kanan Jarrus
Freddie Prinze Jr.

Sabine Wren
Tiya Sircar

Zeb Orrelios
Steve Blum

C1-10P ("Chopper")
-

Amiral Kassius Konstatine, gamle Jho och TIE-pilot #2
Dee Bradley Baker

Azmorigan
James Hong

Lando Calrissian
Billy Dee Williams

Skannertekniker
Steve Blum

TIE-pilot #1
Ben Diksin

 

Produktionsteam (svensk dubbning)

Dialogregi
Robin Rönnbäck

Dialogöversättare
Magnus Veigas

Kreativt ansvarig
Kirsten Saabye

Studioproducent
SDI Media

 

Medverkande (svensk dubbning)

Ezra Bridger
Natanael Horn Weitzberg

Kanan Jarrus
Joakim Nätterqvist

Hera Syndulla
Sara Huss Kleimar

Sabine Wren
Mikaela Ardai Jennefors

Zeb Orrelios
Björn Bengtsson

Lando Calrissian
Mattias Knave

Amiral Kassius Konstatine
Daniel Sjöberg

Övriga röster
Joakim Jennefors
Daniel Sjöberg