Sammanfattning

Under sin träning på Lothals vida slätter misslyckas Ezra att göra en koppling i Kraften med en lothkatt och blir frustrerad. Kanan säger åt Ezra att han måste sänka garden, vara öppen för att fästa sig vid andra och släppa sitt förflutna. Padawanen ber om ursäkt och säger att det inte är en bra dag idag. Det är Imperiedagen.

Mästaren och hans lärling får syn på TIE-jaktskepp ovanför dem och följer efter dem mot gamle Jhos bar. Inuti baren letar en grupp TIE-piloter efter en rodian som de inte finner. Ezra känner dock igen den de letar efter. Han heter Tseebo. De kejserliga soldaterna är frustrerade och en av TIE-piloterna säger argt åt gamle Jho att sätta på HoloNet-sändningarna som enligt lag alltid måste vara i gång.

Nyheterna rapporterar om paraden på Imperiedagen som kommer hållas på Lothal. Men innan de kejserliga soldaterna kan skåla för dagen så bryts sändningen av exilsenatorn Gall Trayvis som ber alla att bojkotta allt firande av Imperiedagen för att protestera mot alla orättvisor utförda av Imperiet.

Efter att TIE-piloterna har lämnat baren berättar gamle Jho för Ghosts besättning att hela planeten ligger under blockad då Imperiet är desperata att hitta rodianen. Medan resten av gruppen gör sig redo för en aktion, lider Ezra av att Imperiedagen har väckt plågsamma minnen till liv. Han drar sig undan till sin lägenhet i kommunikationstornet där han minns tillbaka på ett samtal med hans föräldrar. Han minns plötsligt var Tseebo gömmer sig.

Paraden för Imperiedagen börjar. Imperiets visar upp sina krigsmaskiner under pompa och ståt. Invånarna kantar gatorna. De är föga imponerade av Imperiets uppvisning men tvingas till jubel och applåder av de övervakande kejserliga styrkorna.

Agent Kallus går omkring i folkmassan och söker efter den försvunne rodianen. Från en scen predikar minister Maketh Tua om Imperiets förträfflighet och presenterar det senaste från Lothals kejserliga skeppsvarv: ett avancerat TIE-jaktskepp.

Rebellerna planerar att förstöra det nyligen uppvisade skeppet. Medan Sabine skjuter upp fyrverkerier som distraktion, smyger sig Kanan förbi de kejserliga soldaterna och placerar en bomb på TIE-skeppet.

Skeppet exploderar och sänder eld och spillror åt alla håll. Scenen kollapsar och så även minister Maketh Tua. Hon hjälps upp av en stormsoldat. Hon ger order om att hitta de skyldiga.

Agent Kallus hjälper till i sökandet. Men han är inte ensam. Från vraket stiger inkvisitorn fram som lugnt söker av området. Zeb skjuter mot inkvisitorn men missar. Ghosts besättning tvingas fly.

Ezra tar gruppen till ett hus på en av Lothals bakgator. Kanan inser att det är Ezras barndomshem. När de frågar Ezra om varför de är där säger han att han har en känsla. Han öppnar en lucka i golvet och hittar rodianen Tseebo gömmandes och gnyendes. Ezra ropar på Tseebo som klättrar ut ur den underjordiska bunkern. Men något är fel. Tseebo går in i en vägg och pratar osammanhängande. Sabine förklarar att det är hans cybernetiska delar; ett kejserligt implantat som tar bort all personlighet till förmån för produktivitet.

Ezra berättar att Tseebo började arbeta för Imperiets Informationsbyrå efter att de förde bort hans föräldrar. Ezra var då sju år gammal. Kanan undrar varför Ezra aldrig har berättat att hans föräldrar blev bortförda av Imperiet, men Ezra tycker inte att det finns något att prata om. Han har klarat sig själv i åtta år.

Sabine arbetar med Tseebos implantat. Rodianen avslöjar att idag – Imperiedagen – är Ezras födelsedag. Till slut lyckas hon låsa upp informationen som Tseebo bär omkring på. Det är ritningar för fordon och vapen, samt Imperiets femårsplan för Lothal och alla andra världar i de Yttre regionerna.

Gruppen stjäl en kejserlig truppstransport i ett försök att föra iväg Tseebo från planeten och Imperiet.

Kommendant Aresko sätter upp en vägblockad och beordrar sina män att öppna eld mot rebellerna. Men den kejserliga trupptransporten undviker anfallet och rammar sig genom blockaden.

Agent Kallus jagar rebellerna samtidigt som han informerar inkvisitorn om rebellernas position och färdväg. Inkvisitorn säger åt Kallus att sinka dem samtidigt som han ger sig av i sitt eget TIE-jaktskepp.

Kejserliga stridsförare på svävarcyklar hinner ifatt rebellerna. De spränger upp dörren och bordar transporten men Kanan stoppar dem innan de får tag på Tseebo. Han använder Kraften för att kasta ut de kejserliga soldaterna.

Kallus är strax bakom rebellerna och lyckas hoppa upp på taket på den stulna trupptransporten. Ghost uppenbarar sig. Zeb står på den nedfällda landgången och öppnar eld mot agenten. Kallus tvingas bakåt. Han tappar fotfästet och faller nästan av trupptransporten men lyckas hålla sig kvar. Medan besättningen och Tseebo tar sig ombord på Ghost reser sig Kallus och öppnar eld.

Kanan tänder sig ljussabel och blockerar Kallus skott. Med hjälp av Kraften gör han ett omöjligt hopp bakåt genom luften och landar på Ghosts landgång. Men rebellerna är inte säkra än.

En grupp TIE-jaktskepp ledda av inkvisitorn jagar dem. De får in en rad direkta träffar på rebellerna. När Ghosts skakar till följd av att ha blivit träffat av inkvisitorns skott så förlorar Ezra fotfästet. Han ramlar, och råkar knuffa omkull Tseebo. Fallet verkar få Tseebo att vakna ur sin trans. Han tar tag i Ezra och pratar hektiskt på sitt modersmål. Sabine översätter. Han säger att han vet vad som hände med Ezras föräldrar.

Fortsättning följer...

 

Avsnittsinformation

Titel:
Imperiets dag

Originaltitel:
Empire Day

TV-premiär: 
17 november 2014 (USA)
30 november 2014 (Sverige)

Avsnittsnummer: 
Säsong 1, avsnitt 8

Produktionsnummer:
109

Produktionsbolag:
Lucasfilm

 

Produktionsteam

Regi
Steven G. Lee

Manus
Henry Gilroy

Skapad av
Simon Kinberg, Dave Filoni och Carrie Beck

Baserad på Star Wars skapat av
George Lucas

Exekutiva producenter
Simon Kinberg, Dave Filoni och Greg Weisman

Samexekutiv producent
Henry Gilroy

Serieregissör
Dave Filoni

Producent
Kiri Hart

Medproducent
Carrie Beck

Linjeproducent
Athena Yvette Portillo

Redigerare
Alex McDonnell

Musik
Kevin Kiner

Scenograf
Kilian Plunkett

Animationsledare
Keith Kellogg

Ljuddesigner
David Acord

 

Medverkande

Ezra Bridger
Taylor Gray

Hera Syndulla
Vanessa Marshall

Kanan Jarrus
Freddie Prinze Jr.

Sabine Wren
Tiya Sircar

Zeb Orrelios
Steve Blum

C1-10P ("Chopper")

Agent Kallus
David Oyelowo

Alton Kastle och stormsoldatskommendör
Steve Blum

Kommendant Aresko, stormsoldat och uppdragsgivare Grint
David Shaughnessy

Ephraim Bridger och gamle Jho
Dee Bradley Baker

Gall Trayvis
Brent Spiner

Förste TIE-jaktskeppspilot och pilot #2
David Acord

Minister Maketh Tua och Mira Bridger
Kath Soucie

Inkvisitorn
Jason Isaacs

Tseebo
Peter MacNicol

 

Produktionsteam (svensk dubbning)

Dialogregi
Robin Rönnbäck

Dialogöversättare
Magnus Veigas

Kreativt ansvarig
Kirsten Saabye

Studioproducent
SDI Media

 

Medverkande (svensk dubbning)

Ezra Bridger
Natanael Horn Weitzberg

Kanan Jarrus
Joakim Nätterqvist

Hera Syndulla
Sara Huss Kleimar

Sabine Wren
Mikaela Ardai Jennefors

Zeb Orrelios
Björn Bengtsson

Agent Kallus
Daniel Goldmann

Inkvisitorn
Roger Storm

Kommendant Aresko
Magnus Mark

Uppdragsgivare Grint
Fredrik Granberg

Alton Kastle
Daniel Sjöberg

Minister Maketh Tua och Mira Bridger
Michaela Jolin

Övriga röster
Daniel Sjöberg
Joakim Jennefors
Michaela Jolin