Sammanfattning

Efter att Imperiet har dubblat arbetsskiften och skurit ner på ransonerna för invånarna på planeten Ibaar så riskerar de svagast av dem att svälta. Phoenix-skvadronen reser genom hyperrymden på väg mot Ibaar för att göra ett matnedsläpp.

Men Imperiet väntar på dem. Agent Kallus sänder ut ett meddelande om att systemet är under Imperiets kontroll och beordrar rebellkonvojen att dra sig tillbaka. A-vingarna i Phoenix-skvadronen påbörjar en attack, men blockaden är för stark.

Kallus beordrar att transportskeppet ska förgöras. Rebellerna kan inte stå emot stjärnjagarens eldkraft. De lyckas nästan ta sig igenom blockaden när transportskeppet förgörs. Hera beordrar reträtt in i hyperrymden och tillbaka till rebellflottan. Innan de lyckas fly förlorar de Phoenix-ledaren.

När rebellerna omgrupperar sig försöker de komma på en strategi för att få förnödenheterna genom blockaden. Rex har ett alternativ. Han har varit i kontakt med en ingenjör som inte är så förtjust i Imperiet och som hävdar att han har byggt en prototyp av ett tungviktsattackskepp som skulle kunna bryta sig igenom en blockad. Men skeppsmästare Quarrie befinner sig på planeten Shantipole, en planet som inga rymdskepp återvänder från. Kanan föreslår Hera för uppdraget då hon är flottans bästa pilot.

Hera accepterar motvilligt uppdraget och tar Phantom tillsammans med Sabine och Zeb ner mot planeten Shantipole.

På vägen ner genom atmosfären träffas Phantom av en blixt och förlorar all ström. Det lilla skeppet faller handlöst ner. Hera kämpar för att återfå styrförmågan. Hon ser en landningsplattform på håll och lyckas landa. Skeppet glider nästan av kanten till plattformen, men de räddas av Quarrie som lyckas dra skeppet i säkerhet.

Den korta Mon Calamari-ingenjören är butter men förtjust över att ha gäster som är intresserade av hans skepp. Trots att han vet hur farligt Shantipole är för skepp så säger Quarrie att det är den perfekta platsen för att testa dem på, och även den sista platsen som Imperiet skulle leta på.

Quarrie leder besättningen in i hans hangar och visar sitt prototypskepp som han kallar för Blade Wing. Skeppet är snabbt, rörligt och utrustat med högintensitetslaser, jonkanoner och protontorpeder. Hera ser framemot att få provflyga skeppet, men till hennes besvikelse så tänker inte Quarrie låta henne ta skeppet.

Efter att Quarrie sagt nej till att ta hans skepp återvänder besättningen till Phantom. Men efter kraschlandningen är skeppet trasigt och kommunikationssystemet utbränt. Hera, Zeb och Sabine kan varken ta sig ifrån planeten eller kontakta de andra på Ghost. Quarrie erbjuder sig att reparera det lilla skeppet.

Medan Imperiet har stoppat alla ransoner till Ibaar och väntar på att rebellerna ska återvända fortsätter arbetet på Shantipole. Quarrie är inte övertygad om att Hera är rätt pilot för hans skepp. Men efter att han får höra hennes historia om hur hon överlevde klonkrigen, lämnade sitt hem för att lära sig flyga, och sedan använde den förmågan för att hjälpa andra så bestämmer han sig. Hera ska bli hans testpilot.

Innan start så frågar Sabine hur många gånger Quarrie har flugit hans Blade Wing. Han berättar att han inte flyger. Han tycker att det är bättre att vara kvar på marken. Men skeppet borde rent teoretiskt kunna flyga.

Hera startar och det röda skeppet flyger framåt innan det störtar ner. Men snart rusar skeppet uppåt. Skeppet är otroligt snabbt och Hera testar dess rörlighet, gyroskopiska cockpit och vapen. Quarrie häpnar över Heras skicklighet.

Hera återvänder med skeppet imponerad över dess eldkraft. Men hon säger att målsökningssystemet behöver justeras. Sabine har några idéer och trots Quarries ovilja påbörjar hon arbetet.

Kanan kontaktar Hera och informerar henne om att Ibaar är vid dess brytpunkt. De har slut på tid. Men saker och ting är mer komplicerade. Blade-vingens hyperdrift fungerar inte. Men det finns en lösning. Quarrie berättar att han medan att reparerade Phantom passade på att uppgradera skeppet med en hyperdrift.

Rebellflottan återvänder till Ibaar men återigen så är de kejserliga skeppen för starka. Det verkar som om allt är förlorat tills en bekant röst bryter genom radiopratet. Sabine, Zeb och Quarrie är i Phantom medan Hera sitter vid kontrollen på Blade-vingen som är fäst därunder.

Hera sätter fart mot stjärnjagarna medan Ghost täcker henne.

Kallus är inte imponerad av rebellernas förstärkning. Stjärnjagarna fortsätter att skjuta och officerarna lägger märka till att det oidentifierade skeppet tar täten och lägger sig i attackposition.

Hera får chansen och öppnar eld.  Kallus tittar häpet på när skottet utplånar ett av hans skepp.

Rebellflottan bryter igenom blockaden. Ghost beger sig ner mot planeten för att lämna förnödenheterna till folket.

Tillbaka på samlingsplatsen har kommendör Sato goda nyheter. Senator Organa har hittat ett skeppsvarv som är villig att i hemlighet bygga fler B-vingar. Quarrie kommer fortsätta att ha översikt över projektet, det finns fortfarande många justeringar som måste göras.

Hera tackar Quarrie. Med hjälp av honom och hans skepp räddade de många liv. Men Mon Calamarin vill inte ha något tack. Han hamrade bara ihop skeppet, medan det var hon som fick det sväva.

Sato håller med. Heras heroiska handlingar saknar motsvarighet. Därför har han gått med på Kanans rekommendation om att befordra Hera till Phoenix-ledare.

 

Avsnittsinformation

Originaltitel:
Wings of the Master

Premiär:
11 november 2015 (USA)
29 november 2015 (Sverige)

Längd:
22 minuter

Avsnittsnummer:
Säsong 2, avsnitt 5

Produktionsnummer:
207

Produktionsbolag:
Lucasfilm

Produktionsteam

Regi
Dave Filoni
Sergio Paez

Manus
Steven Melching

 

Medverkande

Ezra Bridger
Taylor Gray

Hera Syndulla
Vanessa Marshall

Kanan Jarrus
Freddie Prinze Jr.

Sabine Wren
Tiya Sircar

Zeb Orrelios
Steve Blum

C1-10P ("Chopper")
-

Agent Kallus
David Oyelowo

Kommendör Sato
Keone Young

Phoenix #2
Dave Filoni

Phoenix-ledare och blockadbrytarkapten
Steve Blum

Rex och Phoenix #3
Dee Bradley Baker

Quarrie, Eesh Fahm och imperieofficer
Corey Burton